Image

Δυο λόγια για τον Διευθυντή του Δήμου ΝΦ Θεοφύλακτο Χατζηθεοδωρίδη

Τον Θεοφύλακτο Χατζηθεοδωρίδη μού τον γνώρισε ο πατέρας μου Παντελής Παντελόγλου όταν επανήλθε στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών με την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας.

Γνωρίζοντας την εκτίμησή μου για τον καταφρονεμένο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αγάπη μου για τον γενέθλιο τόπο μου, επέμενε ότι πρέπει να τον γνωρίσω…

Και είχε δίκιο: Ο Θεοφύλακτος Χατζηθεοδωρίδης κατείχε τα αφορώντα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη νομοθεσία της πολύ καλά – από την κουβέντα μαζί του συγκράτησα τη σημασία που έδινε στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Δημοτικό Προϋπολογισμό.

Μου στάθηκε τούτο πολύ χρήσιμο για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων που είχα εκλεγεί στις πρώτες μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου 1975 με τη νικηφόρο “Δημοκρατική Συνεργασία”, μα όχι μόνο φυσικά…

Ο Θεοφύλακτος Χατζηθεοδωρίδης, που μας ήλθε από τον βορρά – “δώρο Θεού” – ήταν, συν τοις άλλοις, ερευνητής πολυγραφότατος. Διαφώτισε την Αυτοδιοίκηση του Πόντου, ενώ έχει τιμηθεί με Πανελλήνιο Βραβείο για τη μελέτη του “Ο Γραμματεύς της Κοινότητος, σαν συντελεστής προόδου της Ελληνικής υπαίθρου”.

Ερευνώντας τα Αρχεία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, μάς έχει δώσει την προέλευση των προσφύγων εκ Μικράς Ασίας της Νέας Φιλαδέλφειας, τα Κατοχικά χρόνια της Νέας Φιλαδέλφειας, τα σχετικά της Νέας Φιλαδέλφειας για τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, τα περί την ονομασία της Νέας Φιλαδέλφειας, πάντα ταύτα δημοσιεύοντας στην Αναζήτηση και στο Τοπικό Μαγκαζίνο του Γιώργου Κακάτσου.

Ο Θεοφύλακτος Χατζηθεοδωρίδης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επί τη εμφανίσει του Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας τον Αύγουστο του 1984 και στεκόταν πάντα με σεβασμό απέναντί μας. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 και κηδεύτηκε την επομένη στον Κόκκινο Μύλο, παρουσία του Δημάρχου Σταύρου Κόντου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντος και του πρώην Δημάρχου ΝΦ Νίκου Αδαμόπουλου και πλήθους υπαλλήλων του Δήμου.

Κώστας Π. Παντελόγλου