Image

Δυο λόγια για τον Δήμαρχο Λεμεσού Πλουτή Σέρβα

Γέννημα-θρέμμα της Λεμεσού (Κύπρου) ο Πλουτής Σέρβας εκλέχθηκε Δήμαρχος Λεμεσού το 1946 και επανεκλέχθηκε το 1949. Την 1η Νοεμβρίου 2007 οργανώθηκε από τον Δήμο Λεμεσού ημερίδα για τον Πλουτή Σέρβα μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Μίλησε σ’ αυτή και ο αρχιτέκτονας Τάσος Ανδρέου, που ανέδειξε το δημοτικό έργο του Πλουτή Σέρβα.

Η ομιλία του Τάσου Ανδρέου, με πρόταξη πληροφοριακού σημειώματος του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου, δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Αντί (βλ. τεύχος 919, Παρασκευή 10 Απριλίου 2008, σελ. 32-36).

Ποια τα κεφάλαια της ομιλίας του Τάσου Ανδρέου;

  1. Ενημέρωση των δημοτών (Πληροφοριακό Δελτίο)
  2. Χωρισμός της Πόλης σε τομείς (λαϊκές επιτροπές)
  3. Ύδρευση, Ηλεκτροφωτισμός
  4. Πτωχοκομείο
  5. Το Ορφανοτροφείο
  6. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη
  7. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1944
  8. Η επίσκεψη του Άγγλου Διοικητή που δεν έγινε
  9. Εις μνήμην του ήρωα της Αντίστασης Ανδρέα Δρουσιώτη
  10. Οι συνθήκες Υγιεινής
  11. Η πλατεία Ηρώων
  12. Για το φλέγον πρόβλημα της εξασφάλισης Κατοικίας στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Και το συμπέρασμα του Τάσου Ανδρέου:

“Ο Πλουτής και οι συνεργάτες του κατάφεραν πολλά σε καιρούς δίσεκτους, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν εκτός από τις τρικλοποδιές των αποικιοκρατών και την καχυποψία πολλών πολιτών με αντίθετες πολιτικές απόψεις”.

Ενώ ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου στο δικό του σημείωμα έγραψε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

“Ο Πλουτής Σέρβας υπήρξε λαοφιλής και πρωτοπόρος Δημοτικός Άρχοντας με πολύ σημαντικό και καινοτόμο έργο. Ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση, … με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για τα λαϊκά στρώματα, από τα οποία προερχόταν. …

Απαράμιλλος ρήτορας, φύσει μεταρρυθμιστής προικισμένος με ξεχωριστές αρετές, διορατικός πολιτικός όσο λίγοι, εμπνευσμένος ηγέτης με διευρυμένους ορίζοντες, ευρηματικός στις ιδέες του και στην καθημερινή του δουλειά, μάς άφησε πλούσια παρακαταθήκη πολιτικής σκέψης, κοινωνικής δράσης και ανάλυσης της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας”.

Προσθέτω πως ο Πλουτής Σέρβας υπήρξε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και όταν ιδρύθηκε το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού) το 1941 υπήρξε ο πρώτος γενικός του γραμματέας.

Κώστας Π. Παντελόγλου