Image

Προς μετασχηματισμό του υπάρχοντος Μουσείου στο ΠΠΙΕΔ σε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ .11

Νικόλαος Τρυπιάς-Αναστασία (Στάσα) Τρυπιά

Και για τον εκ Βουρλών της Μικρασίας προοδευτικό δημοκράτη Νικόλαο Τρυπιά, Δήμαρχό μας από το 1951 μέχρι του θανάτου του στις 7 Ιουλίου 1965, τίποτα δεν θα βρει κάποιος στις 22 προθήκες του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου”.

Ο Νικόλαος Τρυπιάς γεννήθηκε το 1902 στα Βουρλά. Αποφοίτησε από την αστική σχολή της γενέτειράς του. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 κατέφυγε στην Ελλάδα μετά της πατρικής του οικογενείας, ορφανός πατρός τον οποίο εσκότωσαν οι Τούρκοι. Αρχικά εργάστηκε στο Τελωνείο Πειραιώς.

Από τον πρώτο καιρό του Συνοικισμού Νέας Φιλαδέλφειας δημιούργησε καταρχήν κέντρο και εν συνεχεία κρεοπωλείο στην πλατεία Πατριάρχου. Οπαδός του Ελευθερίου Βενιζέλου, αναμίχθηκε από νέος στην πολιτική. Κατά την Κοσμογονία του Κονδύλη και τη δικτατορία του Μεταξά εξορίστηκε.

Κατά τη Γερμανική Κατοχή συνελήφθη και φυλακίστηκε στις Φυλακές Αβέρωφ (γράφει για το γεγονός αυτό ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης στο βιβλίο του για τον ΕΛΑΣ). Ο Νικόλαος Τρυπιάς ήταν επικεφαλής του ΕΔΕΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνεργάστηκε ωστόσο αρμονικά με τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της πόλης μας.

Συνεργασία που υπήρξε και μετά με την Αριστερά, κατά την ανάδειξή του σε Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας στις Δημοτικές Εκλογές του 1951, του 1954, του 1959 και του 1964 με ποσοστά που άγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 2/3 ή τα 3/4 του εκλογικού σώματος.

Ο Νικόλαος Τρυπιάς ήθελε τη Νέα Φιλαδέλφεια Κηπούπολη, φρόντιζε για το Δάσος ως πηγή ζωής και υεγίας, έγνοιες του η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια.

Ο γιατρός Χρυσόστομος Θεοδωρίδης, αγνοημένος κι αυτός από το Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου”, που γνώριζε τον Νικόλαο Τρυπιά από κοντά, έχει γράψει γι’ αυτόν: “Κατεχόμενος υπό εντόνου νοσταλγίας προς την αλησμόνητον εύανδρον και γενναίαν πατρίδα του, τα Βρύουλλα, και αγαπών τον συνάνθρωπον και ιδίως τον άπορον και ενδεή συνδημότην του, ειργάζετο ολοψύχως και νυχθημερόν υπέρ αυτών προσελκύσας την πραγματικήν αγάπην αυτών, προσέτι δε και τον θαυμασμόν του Προσφυγικού Κόσμου δια τα αξιόλογα επιτεύγματά του”.

Ο Νικόλαος Τρυπιάς παντρεύτηκε νέος τη συμπατριώτισσά του Αναστασία Αρναούτη και απέκτησαν τέσσερις κόρες: τη Νίκη (νομικό), τη Φιλιώ (πολιτικές επιστήμες), την Άννα (οδοντίατρο) και τη Μαρία (πολιτικό μηχανικό).

Κώστας Π. Παντελόγλου