Image

Προς μετασχηματισμό του υπάρχοντος Μουσείου στο ΠΠΙΕΔ σε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ .1

Όσο και να ψάξει κανείς στα περιεχόμενα των 22 προθηκών του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου” δεν πρόκειται να συναπαντηθεί με τον διακεκριμένο Βουρλιώτη και κορυφαία προσωπικότητα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τον Σάββα Παπαγρηγοριάδη και το έργο του, τον Σάββα Παπαγρηγοριάδη κάτοικο του Μικρασιατοπροσφυγικού Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας στην οδό Ανακούς κοντά στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως (βλ. και τον πρόσφατα εκδοθέντα Οδηγό του Μουσείου).

Κάνει εντύπωση το γεγονός, διότι ήταν επιφανής Βουρλιώτης ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης και γιος, συν τοις άλλοις, του Παπα-Γιώργη, του εφημέριου της εκκλησίας της Κοιμήσεως Θεοτόκου, του Μητροπολιτικού Ναού των Βουρλών. Ο Νίκος Μηλιώρης, διακεκριμένος Βουρλιώτης κι αυτός, έχει γράψει πως ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης ήταν “από τις δημοφιλέστερες φυσιογνωμίες του τόπου του” – πώς λοιπόν και τον αγνόησε η “γιαγιά Φιλιώ”, Βουρλιώτισσα κι αυτή;

Και φωτογραφίες του διαθέτουμε, και έγκυρα κείμενα γι’ αυτόν, και το πνευματικό του έργο (το περιοδικό του “Αριστοτέλης” στη Σμύρνη το 1910-1911, τα βιβλία του, τα άρθρα του, τις αγορεύσεις του στη Βουλή των Ελλήνων στην οποία είχε πανηγυρικά εκλεγεί το 1923, κ.ά.)

Ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ θα κατέχει σημαίνουσα θέση!

Κώστας Π. Παντελόγλου