Image

Και τον Περικλή Δημητριάδη δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

Ωστόσο ο Σάββας Σταματιάδης στη μαρτυρία του για τα Κατοχικά χρόνια, αναφερόμενος στα στελέχη της Αντίστασης στη Νέα Φιλαδέλφεια, σημειώνει το όνομα του Περικλή Δημητριάδη [βλ. ΠΕΑΕΑ (Παράρτημα Νέας Ιωνίας), Ιωνιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, 1998, σελ. 49].

Το όνομα του Περικλή Δημητριάδη σημειώνει και ο Σπύρος Κωτσάκης (Νέστορας), Καπετάνιος του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, στο βιβλίο του με τίτλο Εισφορά στο χρονικό της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή 1986), εκεί που αναφέρεται στη στελέχωση του ΕΛΑΣ, στη σελίδα 242 πιο συγκεκριμένα. Ο Σπύρος Κωτσάκης αναφέρεται και σε άλλα σημεία του βιβλίου του στον Περικλή Δημητριάδη (βλ. σελ. 75 και 151), σημειώνοντας την ανάδειξή του σε στέλεχος του ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή του στην προσπάθεια του ΕΛΑΣ να αποκτηθούν όπλα από τους Ιταλούς την ώρα της συνθηκολόγησης της φασιστικής Ιταλίας (8 Σεπτεμβρίου 1943 και μετά), αλλά και να κρυφτούν με ασφάλεια για τις στιγμές της χρήσης τους.

Θυμάμαι τον Περικλή Δημητριάδη ως μέλος της μεγάλης αντιστασιακής αριστερής συντροφιάς του καφενείου “Κρυστάλ” της πλατείας Πατριάρχου στα διαλείμματα των μεταπολεμικών διωγμών, κι ακόμη στην ΕΔΑ Νέας Ιωνίας το 1963 στα εγκαινιαζόμενα τότε γραφεία της, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 1963, στην οδό Μεσολογγίου 48.

Θυμάμαι και τον αδελφό του Περικλή, τον δικηγόρο Ιπποκράτη Δημητριάδη, παρόντα πάντοτε σε κάθε προοδευτικό δημοκρατικό αριστερό προσκλητήριο, τα χρόνια του ’60, όπως επί παραδείγματι στην προοδευτική δημοκρατική αριστερή κινητοποίηση Φιλαδελφειωτών τον δύσκολο καιρό αμέσως μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (βλ. Κώστας Π. Παντελόγλου, Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, Κέντρο Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας, 2016, σελ. 150-152).

Κώστας Π. Παντελόγλου