Image

Και την Αλέκα Λεοντιάδου δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

2
λεπτά ανάγνωσης

Η Αλέκα Λεοντιάδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1917. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε με τη μεγαλύτερη αδελφή της Σαπφώ και τη γιαγιά της Δέσποινα Δημητριάδου στον ξύλινο συνοικισμό του Γηροκομείου, και από εκεί μετά τη φωτιά του τέλους Ιουλίου 1927, στον Μικρασιατοπροσφυγικό συνοικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η Αλέκα Λεοντιάδου στις 11 Νοεμβρίου 1936 ήταν ήδη νοσοκόμα, μετείχε του Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο πρόσφερε τις υπηρεσίες της, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, μετέχοντας ενεργά στην πολύμορφη δράση του.

Η Αλέκα Λεοντιάδου “δοκιμασθείσα κατά τον Νόμον ενεγράφη εις τους Φοιτητάς του Πανεπιστημίου και κατετάχθη εις την Ιατρικήν Σχολήν ως προπαιδ. έτους φοιτήτρια δια το Πανεπιστημιακόν έτος 1945-1946 υπ’ αριθ. Μητρώου 6114”, ως η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έχει δηλώσει στις 31 Μαΐου 1946, κατά το Βιβλιάριον Σπουδών της.

Η Αλέκα Λεοντιάδου, κριθείσα “επικίνδυνη για την Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, τυγχάνουσα φανατική και αμετανόητη κομμουνίστρια, δράσασα ποικιλοτρόπως και πολυσχιδώς κατά το πρόσφατο παρελθόν”, καταπώς γράφουν οι αποφάσεις εκτόπισής της, διήνυσε και αυτή, όπως η Κατίνα Μαμέλη και η Βαλεντίνη Παντελόγλου τη διαδρομή Χίος, Τρίκερι, Μακρόνησος.

Την Αλέκα Λεοντιάδου γνώρισα στο σπίτι της γιαγιάς μου που συχνά επισκεπτόταν διότι ήταν φίλη και με τη Βαλεντίνη και τη Σέβω Παντελόγλου, τις αδελφές του πατέρα μου δηλαδή, ενόσω ήμουν ακόμη μικρό παιδί – έκαμε εντύπωση η αδρή μορφή και η σοβαρότητά της, κι ακόμη η προθυμία και η υπευθυνότητά της στην παροχή των υπηρεσιών της νοσοκόμας.

Θαρρώ πως εν προκειμένω οφείλω να σημειώσω πως η φίλη και συμμαθήτριά μου Αθηνά Γιατζίδου, ανιψιά της Αλέκας Λεοντιάδου, κόρη της αδελφής της Σαπφώς, είναι που έχει καταθέσει στο Κέντρο Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας (Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ.) έγγραφα και φωτογραφικό υλικό σχετικό με την Αλέκα Λεοντιάδου.

Κώστας Π. Παντελόγλου