Image

Και ο Φιλαδελφειώτης καθηγητής Ιωάννης Κωνστανταράκης του ΕΑΜ δεν αναφέρθηκε από τον κύριο Σερετάκη στις 9 Μαΐου 2020

Ο καθηγητής Ιωάννης Κωνστανταράκης στο προαύλιο του 2 ου Δημοτι-
κού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας, όπου στεγαζόταν και το Γυμνάσιο
της πόλης μας, μετά του Δημάρχου Νικολάου Τρυπιά, εν μέσω μαθη-
τριών και μαθητών αλλά και διδασκόντων.

Όποτε μιλούσαμε με τον Σάββα Σταματιάδη για την κατάσταση και τη δράση τον καιρό της Γερμανικής Κατοχής, έρχονταν ο λόγος και στον Ιωάννη Κωνστανταράκη – ήταν τότε που μου έλεγε: “Ήταν του ΕΑΜ κύρους…”.

Και πώς να μη μου το λέει αυτό ο Σάββας, που προφανώς δεν γνώριζε λίγα, μα πολλά γι’αυτόν, και κυρίως πόσο βοηθούσε το όνομά του για να πολλαπλασιάζονται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής αντίστασης στην περιοχή και να ανεβαίνει η προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Ο Ιωάννης Κωνστανταράκης ήταν από τους σημαντικούς της Φοιτητικής Συντροφιάς, φίλος στενός του Νίκου Καζαντζάκη (ας διαβαστεί η Αναφορά στον Γκρέκο) και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, από τους πρώτους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας, συνεργάτης του Αλέξανδρου Δελμούζου, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932).

Ο Ιωάννης Κωνστανταράκης υπηρέτησε αργότερα ως καθηγητής φιλόλογος στο 8o Γυμνάσιο Αθηνών με σπουδαίο διδακτικό, μεταφραστικό, ερμηνευτικό και συγγραφικό έργο.

Ο Ιωάννης Κωνστανταράκης δίδαξε και στο Γυμνάσιο της Νέας Φιλαδέλφειας μεταπολεμικά, απαγγέλοντας απ’ έξω όλο τον Ερωτόκριτο με την ωραία του φωνή, όπως βεβαιώνει η μαθήτρια στο Γυμνάσιό μας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Καραβία, πυο προσθέτει: “αυτός μας δίδαξε με τρόπο αξέχαστο την Αντιγόνη και μαζί ιδέες, πιστεύω και τρόπο ζωής” (βλ. Εφημ. Η Καθημερινή, 13 Φεβρουαρίου 1993). Τα καλά της λόγια για τον καθηγητή Ιωάννη Κωνστανταράκη επαναλαμβάνει και σε πρόσφατο βιβλίο της, χαρακτηρίζοντάς τον “κορυφαία προσωπικότητα” και “σπουδαίο δάσκαλο” (Μαρία Καραβία, “Παράπλευρες απώλειες”. Παιδικά χρόνια στην Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου, Εκδόσεις Καπόν 2017, σελ. 138-141).

Τον Ιωάννη Κωνστανταράκη, του ΕΑΜ και της δημοκρατίας, τον πρόλαβα κι εγώ, παιδί και νέος, σεβάσμιο στη μορφή και με το βάρος των χρόνων του, να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, παρακολουθώντας άγρυπνα τις εξελίξεις, προσθέτοντας την όλο κύρος υπογραφή του, πάντα πρώτος, για δημοκρατία στην Ελλάδα, για ειρήνη, για εκπαιδευτική και πολιτιστική αναγέννηση, για κοινωνικοοικονομική πρόοδο.

Στον Ιωάννη Κωνστανταράκη, που επιπλέον οι δυο γιοι του, ο Φραγκίσκος και ο Αλέκος, πήραν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τον καιρό της Γερμανικής Κατοχής από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, μάλιστα ο Φραγκίσκος ως γραμματέας της οργάνωσης της Νέας Φιλαδέλφειας, ο κύριος Σερετάκης όχι μόνο δεν στάθηκε, ούτε και αναφέρθηκε στην ομιλία του της 9ης Μαΐου 2020…

Κώστας Π. Παντελόγλου