Image

Περί προεξοχών

2
λεπτά ανάγνωσης

Διαβάσαμε στο F-X News του Βασίλη Βέττου ότι ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο Άλσος από τον μητροπολίτη της περιοχής προεξέχοντος του δημάρχου Γιάννη Βούρου. Ο μητροπολίτης είχε, λέει, νωρίτερα χοροστατήσει στη λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη Μαδύτου.

Η μετοχή “προεξέχων” προέρχεται από το ρήμα προεξέχω, που σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Μανόλη Τριανταφυλλίδη σημαίνει “εξέχω προς τα εμπρός και γενικότερα ξεπερνάω, εκτείνομαι πέρα από την (πραγματική ή νοητή) γραμμή ή επιφάνεια που ορίζει το περίγραμμά μου”. Ότι ο Γιάννης Βούρος προεξέχει κάπως από το σώμα της πόλης είναι γεγονός, αν κρίνουμε από τις υποχρεώσεις του εκτός αυτής, αλλά μάλλον αυτό που ήθελε να πει ο Βασίλης Βέττος είναι ότι ο Βούρος προεξήρχε του αγιασμού και της κατάδυσης – δηλαδή ήταν προεξάρχων. Αλλά μήπως ήταν σωστό κι αυτό;

Τι σημαίνει “προεξάρχω”; Σημαίνει χοροστατώ. Επομένως προεξάρχων σε χριστιανική θρησκευτική τελετή δεν μπορεί να είναι ένας δήμαρχος, που απλώς παρίσταται (τιμητικά για τον ίδιο και όχι για την τελετή, σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές), αλλά μόνον ένας ιερέας, όπως ο μητροπολίτης της περιοχής, ο οποίος βεβαίως δεν πραγματοποιεί τον αγιασμό, αλλά τον τελεί, καθώς ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού είναι τελετή.

Το καλό για τον Βασίλη Βέττο είναι ότι με τις ευαγγελικές προσταγές που αποτελούν το σύστημα αναφοράς και του μητροπολίτη, δύσκολα θα εγκληθεί γι’ αυτό του το λάθος, το κατά μια έννοια προσβλητικό προς την Εκκλησία της Ελλάδος και το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Το έχει πει ο ίδιος ο Χριστός: «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς˙ οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι» (Λουκ. 23,34).

π.