Image

Ένας από τους παλαιούς Φιλαδελφειώτες, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, θυμάται

Για τον “Ιωνικό” και το γήπεδό του που κατέληξε στην ΑΕΚ

Όσα ακολουθούν τα διατύπωσε ο Δημήτρης Αντωνόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις που του υπέβαλε ο Βασίλης Αποστολίδης και έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΝΦ-ΝΧ Ευκαιρίες και Προσφορές (έκτακτο τεύχος, Αύγουστος 1990):

“Εμείς οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα οι Σμυρνιοί, αγαπούσαμε πολύ τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Έτσι μόλις σταθήκαμε λίγο στα πόδια μας φτιάξαμε τον δικό μας Αθλητικό Σύλλογο, που περιλάμβανε τμήματα ποδοσφαίρου και βόλλεϋ ανδρών και γυναικών. Του δώσαμε μάλιστα το όνομα “Ιωνικός” για να θυμίζει τις χαμένες πατρίδες. Αγαπούσαμε πολύ αυτόν τον Σύλλογο. Ήταν ένα κομμάτι του εαυτού μας και μάλιστα το πιο όμορφο. Ο Νίκος ο Ποριώτης και ο Νίκος ο Αντωνόπουλος, ο αδελφός μου, τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα. Και ο “Ιωνικός” έγινε σε λίγο καιρό μια από τις καλύτερες αθηναϊκές ομάδες. (…) Ο “Ιωνικός” βέβαια προπονιόταν και έδινε τους αγώνες του στο γήπεδο, που εμείς με τα ίδια μας τα χέρια είχαμε φτιάξει. Σας μιλώ βέβαια για το σημερινό γήπεδο της ΑΕΚ, το τότε γηπεδάκι που βρισκόταν μέσα στο Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εμείς προπονιόμασταν στην αρχή, με τις συμβουλές πάντα του Νεγρεπόντη, σε μια μικρή αλάνα (εκεί που είναι) η Αγία Τριάδα. Μετά μεταφερθήκαμε απέναντι στο Δάσος, σ’ ένα ξέφωτο. Σιγά-σιγά, κόβαμε μερικά δέντρα, πετάγαμε τις πέτρες και στρώναμε το έδαφος. Έτσι σιγά-σιγά (με τον καιρό) το γηπεδάκι μεγάλωνε. Στην αρχή παίζαμε δίτερμα. Τίποτα δεν θύμιζε γήπεδο. Μετά όμως το διαμορφώσαμε. Χαράξαμε γύρω-γύρω γραμμές, βάλαμε σύρματα για να το περιφράξουμε, τοποθετήσαμε γκολπόστ δίχως δίχτυα… Είχαμε φτιάξει πια το γήπεδό μας. Εκεί προπονιόταν ο “Ιωνικός”. Ε! Ρε τι γινόταν μέσα σ’ αυτό το γήπεδο… Όμως μετά μας το πήραν… Το έδωσαν στην ΑΕΚ. Έτσι ο “Ιωνικός” έχασε κάτι, που σίγουρα του ανήκε…”.

Προσθέτω τώρα πως ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο αδελφός του Νίκος ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας του “Ιωνικού” και ο αναφερθείς Νίκος Ποριώτης αρχηγός αυτής.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text