Image

Ο Ποδονίφτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας

4
λεπτά ανάγνωσης

Στα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γράψει πολλές φορές για τον Ποδονίφτη, το καταστροφικό έργο της Περιφέρειας Αττικής που τον τσιμεντώνει και τις υπόλοιπες πιέσεις που έχει δεχτεί με ευθύνη τόσο των Δήμων ΝΦ-ΝΧ και Αθηναίων, όσο και ανεύθυνων πολιτών. Επίσης αναδείξαμε τις καταστροφές που συνέβησαν και στον Κηφισό, εντός των ορίων του δήμου ΝΦ-ΝΧ, με πρόσχημα πάντα τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου.

Δεν ήμασταν οι μόνοι, και μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι συνδράμαμε κι εμείς στην κινητικότητα εκείνη που οδήγησε στην οικοδόμηση μιας στέρεας επιστημονικής και πολιτικής επιχειρηματολογίας κατά του τσιμεντώματος των τελευταίων 770 μέτρων φυσικής ροής του Ποδονίφτη στην περιοχή μας.

Βεβαίως, η Περιφέρεια Αττικής της Αρένας Δούρου δεν υποχώρησε ούτε στα επιστημονικά επιχειρήματα, ούτε στις πολιτικές πιέσεις και δεν υπαναχώρησε απ’ το έργο, ενώ το κεντρικό κράτος ενέκρινε δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής την περιβαλλοντική καταστροφή που δημιουργεί και κίνδυνο πλημμύρας. Αντιθέτως, οι δήμοι ΝΦ-ΝΧ και Αθηναίων με τις προηγούμενες διοικήσεις τους, απέρριψαν το τσιμέντωμα όπως το σχεδίασε η Περιφέρεια, και αφού οι αρνητικές τους γνωμοδοτήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων (τέτοιος ήταν ο σεβασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς τις απόψεις της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη και της φιλικής προς αυτήν), προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου την οποία εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με υπογραφή του γνωστού και μη εξαιρετέου συντονιστή της Σπύρου Κοκκινάκη.

Το ίδιο έκαναν ανεξάρτητα και 49 πολίτες κατοικούντες κυρίως σε παραρεμάτιες περιοχές του Ποδονίφτη στη ΝΦ-ΝΧ και τον δήμο Αθηναίων, από κοινού με τον Σύλλογο Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων “Ροή”.

Οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης της ΑΕΠΟ του τσιμεντώματος ορίστηκε να εκδικαστούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, αύριο δηλαδή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ορισμένες πληροφορίες από το ΣτΕ, οι δήμοι ΝΦ-ΝΧ και Αθηναίων με τις νέες διοικήσεις τους κωλυσιεργούν, ώστε οι προσφυγές τους να πάνε άπατες και το καταστροφικό τσιμέντωμα να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα. Όμως ευτυχώς υπάρχει η προσφυγή των 49+1, η οποία θα υποστηριχτεί όπως πρέπει ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Πριν συνοψίσουμε τη βασική νομική επιχειρηματολογία της προσφυγής των 49+1, ας επισημάνουμε το προφανές: Οι προσφυγές των δήμων δεν έχουν καμιά αξία από μόνες τους, ειδικά πριν από δημοτικές εκλογές, αν οι διοικήσεις δε δώσουν τη δυνατότητα να προσυπογραφούν από τους πολίτες. Μόνο έτσι η ορθή προσφυγή της διοίκησης Βασιλόπουλου θα μπορούσε να θωρακιστεί από τον τυχοδιωκτισμό των Βούρου-Κωνσταντινίδη-Κοπελούσου (ο τέταρτος της παρέας, Παντελής Γρετζελιάς, είναι βέβαια συνεπής τσιμεντολάγνος εδώ και πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι είδηση, παρά μονάχα αξίζει τη γενική απαξία). Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε σήμερα το βασικό εργαλείο υπεράσπισης του Ποδονίφτη είναι η προσφυγή των 49+1 που πήραν πάνω τους την υπόθεση, της οποίας η επιχειρηματολογία συνοψίζεται ως εξής:

  1. Με την ΑΕΠΟ παραβιάζεται η οδηγία 2007/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ρέματα και οι χάρτες για την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας που ενσωματώθηκαν πλέον στο ελληνικό δίκαιο μετά τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ το τέλος του 2018.
  2. Η υδρολογική/υδραυλική εκτίμηση της μελέτης στηρίζεται σε αβάσιμα επιστημονικά δεδομένα.
  3. Δεν έχει προηγηθεί του σχεδιαζόμενου έργου η οριοθέτηση του Ποδονίφτη με Προεδρικό Διάταγμα, όπως ορίζει ο νόμος και η νομολογία του ΣτΕ.
  4. Με την ΑΕΠΟ παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος.
  5. Με την ΑΕΠΟ παραβιάζονται οι κατευθύνσεις του Ν. 4277/14 (ΡΣΑ) για τον Ποδονίφτη και τα ρέματα γενικότερα.

Το αν το ΣτΕ θα σταθεί συνεπές σε σχέση με τη νομολογία του, θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

π.