Image

Μ’ αφορμή την έκδοση του ΠΠΙΕΔ για τον Σάββα Σταματιάδη, Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας 1979-1990

2
λεπτά ανάγνωσης

Χρήσιμη και αυτή η έκδοση του ΠΠΙΕΔ με επιμέλεια της Ρένας Χωρέμη, με τα υλικά του πολιτικού μνημοσύνου που οργάνωσε η οικογένεια Σταματιάδη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας το 2000, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

Καλό θα ήταν να κυκλοφορήσουν και τα υλικά που πρόκυψαν κατά την τελετή της ανακήρυξής του ως επίτιμου Δημάρχου το 1992 (δημαρχία Παντελή Γρετζελιά), αλλά και εκείνα που πρόκυψαν ως συνέπεια της μετονομασίας της οδού Ραιδεστού σε Σάββα Σταματιάδη το 2005 (δημαρχία Νίκου Αδαμόπουλου).

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά τα υλικά, μαζί και αυτά που περιέχονται στην τελευταία αυτή έκδοση του ΠΠΙΕΔ δεν καλύπτουν πλήρως τη ζωή και τη δράση του Σάββα Σταματιάδη. Λείπουν σημαντικές πλευρές, π.χ. εκείνες που αφορούν τα σχετικά με την ιστορία όχι μόνο της περιοχής μας μα και της χώρας, εκείνες που αφορούν το περιβάλλον στην πατρίδα μας και γενικότερα αλλά και στον τόπο μας, δεν γίνεται αναφορά σε γραφτά και δημοσιεύματά του, δεν φωτίζεται η συμβολή του στην αντιμετώπιση καίριων αυτοδιοικητικών ζητημάτων από τη μεριά της κοινωνικοπολιτικής πρωτοπορίας, δεν αναφέρονται αναλυτικά όσα αφορούσαν τη Νέα Φιλαδέλφεια τα χρόνια της Δημαρχίας του.

Με τον Σάββα γνωριζόμουν από παιδί, ήταν φίλος και ομοϊδεάτης του πατέρα μου, η πορεία της ζωής μάς έφερε κοντά, είναι γι’ αυτό που γνωρίζω πολλά γι’ αυτόν και τη δράση του, άλλωστε μου έχει εμπιστευτεί όχι λίγα, προφορικά και γραπτά.

Σε μια σοβαρή προσπάθεια αποτίμησης της ζωής και του έργου του Σάββα Σταματιάδη δεν θα λείψω, αρκεί να υπάρξει – δεν είναι πρώτη φορά που το λέω αυτό…

Να θεωρήσω ότι η έκδοση του ΠΠΙΕΔ για τον Σάββα Σταματιάδη σηματοδοτεί μια τέτοια προσπάθεια;

Κώστας Π. Παντελόγλου