Image

Ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, σχέσιν έχων και με τη Νέα Φιλαδέλφεια, πρόσωπο άξιο τιμής

Τίμησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, πραγματοποιώντας σχετική ημερίδα, όπου οι Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης των Εκδόσεων Άγρα), Ελένη Λιβάνη (αρχιτέκτων υποψ. διδάκτωρ ΕΜΠ), Σουζάνα Αντωνακάκη (αρχιτέκτων), Στέλιος Γιαμαρέλος (διδάσκων ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής), Αμαλία Κωτσάκη (καθηγήτρια ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης), Λεωνίδας Κουτσουμπός (επίκουρος καθηγητής θεωρίας αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ΕΜΠ), Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας-δημοσιογράφος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος), Δημήτρης Κωνσταντινίδης (αρχιτέκτων) μίλησαν για τη ζωή και το έργο του.

Οι εισηγήσεις τους, συνοδευόμενες από πλήθος σημειώσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών και πλαισιωμένες από δεκάδες εικόνες, κυκλοφόρησαν πρόσφατα (2019) σε ένα τόμο 200 σελίδων, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Ο πρόλογος γραμμένος από την Ντίνα Βαΐου, καθηγήτρια του ΕΜΠ.

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση ότι στις εισηγήσεις της ημερίδας, στις πλασιώνουσες εικόνες, αλλά και στις σημειώσεις και βιβλιογραφικές παραπομπές, που περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο “Άρης Κωνσταντινίδης”, απουσίαζε τελείως το έργο του ως Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μελετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (1955-1957), έργο με το οποίο οικοδομήθηκε η σχέση του και με τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Και άλλα θα είχα να παρατηρήσω σε όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα, και ακόμη για τις πλαισιώνουσες εικόνες, τις σημειώσεις και τις βιβλιογραφικές παραπομπές, δεν είναι όμως του παρόντος.

Του παρόντος βέβαια είναι η διερεύνηση της απουσίας μιας εμπλοκής του Δήμου ΝΦ-ΝΧ, με τον ένα ή τον άλλο τόπο, στα της ημερίδας και στα της έκδοσης για τον Άρη Κωνσταντινίδη και την αναπλήρωση της απουσίας αυτής από μια εκδήλωση τιμής για τον σημαντικό αυτό αρχιτέκτονα, αυτή τη φορά από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

ΥΓ. Ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” έχει αναφερθεί στον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη στις 11.11.2014 (“Αυτό θα πει Αρχιτεκτονική“), 14.11.2014 (“Για τον Άρη Κωνσταντινίδη, έναν Μεγάλο της Αρχιτεκτονικής, σχέσιν έχοντα και με τη Νέα Φιλαδέλφεια…“), 8.12.2014 (“Τοπίο και Αρχιτεκτονική“), 20 και 21.5.2015 (“Για την Αθηναϊκή Αρχιτεκτονική” 1 και 2).

Κώστας Π. Παντελόγλου