Image

Τι πρέπει να κάνει ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Το δημοτικό συμβούλιο είναι στα χαρτιά το σημαντικότερο όργανο διοίκησης του δήμου, όμως η πρακτική που ακολουθούν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές μειώνει, όταν δε ματαιώνει, τη σημασία του.

Μέχρι σήμερα, της προηγούμενης δημοτικής αρχής μη εξαιρουμένης, η πεπατημένη είναι οι εισηγήσεις των θεμάτων του ΔΣ να μη δίνονται σε ευρεία δημοσιότητα, αλλά μόνο στα μέλη του. Πολλές φορές μάλιστα, δίνονται τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι σύμβουλοι να τις διαβάσουν, να τις εξετάσουν, να διαμορφώσουν ουσιαστική άποψη. Αυτή η πρακτική συνιστά και τακτικισμό της δημοτικής αρχής, πράγμα που έκανε για τους λόγους της εντελώς συνειδητά και δηλωμένα η προηγούμενη διοίκηση.

Καμιά φορά οι εισηγήσεις διαρρέονται επιλεκτικά και υπό όρους προς τον τοπικό τύπο, ανάλογα με τις κατά καιρούς σκοπιμότητες και “αγάπες” της δημοτικής αρχής. Το αποτέλεσμα του χειρισμού είναι ότι οι δημότες στερούνται την ακριβή και αναλυτική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο δημοτικό συμβούλιο, μαθαίνουν για τις κοκορομαχίες κι όχι για τα ουσιώδη κι έτσι δεν μπορούν να ασκήσουν επί της ουσίας κριτική στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και στους αιρετούς, οι οποίοι ψηφίζουν en bloc χωρίς στην πραγματικότητα να διαβάζουν εισηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη δημοσιότητας των εισηγήσεων θίγει τη δημοκρατική λειτουργία του δήμου και υπονομεύει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου (η νέα σύνθεση του οποίου, για να μη ξεχνιόμαστε, διαμορφώθηκε βάσει της κατά ΣΥΡΙΖΑ απλής αναλογικής και του κατά την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα συσχετισμού δυνάμεων).

Ο ίδιος ο Λύσανδρος Γεωργαμλής, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, διαμαρτυρόταν για την καθυστερημένη αποστολή των εισηγήσεων. Αν υπάρχει λοιπόν κάτι που οφείλει να κάνει ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, είναι να δίνει στη δημοσιότητα τις εισηγήσεις των θεμάτων των συνεδριάσεων, όπως ζητούσε κι ο ίδιος ως αντιπολιτευόμενος (όταν πήγαινε στις συνεδριάσεις). Θα το κάνει ο Λύσανδρος Γεωργαμλής; Αν δεν το κάνει, το πρώτο δείγμα γραφής της διοίκησης Βούρου-Γρετζελιά-Κωνσταντινίδη-Κοπελούσου δε θα είναι έκπληξη, αλλά θα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, Κόκο.

π.