Image

Οι υποψήφιοι του Βούρου εναντίον του Μελισσανίδη

Η προτεινόμενη νέα ρυμοτόμηση στον Προμπονά: μπορούν να χτιστούν 25.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων σε έκταση 18 στρεμμάτων περίπου, χώρια οι “κοινόχρηστοι” χώροι που θα τα περιβάλλουν

Οξύμωρο; Κι όμως όχι. Αρκεί να γυρίσουμε οκτώ χρόνια πίσω και να διαβάσουμε την ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία γνωμοδοτούσε αρνητικά για την πρόταση τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Προμπονά (αρ. αποφ. 260/2011):

“Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετώντας το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εκφράζει με τη σειρά του αρνητική γνώμη σχετικά με την Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας που αφορά την “Τροποποίηση του ΓΠΣ του Δήμου Αθηναίων στο ΒΙΟΠΑ Προμπονά με χαρακτηρισμό “ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση”, εκφράζοντας τη βούληση να δημιουργηθεί εκεί χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών και με σκοπό να μην αποδυναμωθεί η εμπορικότητα των καταστημάτων της περιοχής του Δήμου [Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας], μέσω του master plan που προτείνεται”.

Όπως γνωρίζουμε καλύτερα σήμερα, στην περιοχή του Προμπονά εταιρείες συμφερόντων Μελισσανίδη και Μάτσα συνεχίζουν να προωθούν ανανεωμένο “αναπτυξιακό” σχέδιο που μυρίζει εμπορικό κέντρο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων. Λίγο παραδίπλα η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας ξεκίνησε την κατασκευή του θεόπνευστου “Ιωνικού Κέντρου“, ενόψει φυσικά της έλευσης της γραμμής 4 του Μετρό στον Περισσό, γεγονός που προφανώς θα μετακινήσει το υπερτοπικό κέντρο της εμπορικότητας απ’ τον πυρήνα του προσφυγικού συνοικισμού προς τις ανεκμετάλλευτες εμπορικά εκτάσεις γύρω απ’ το μελλοντικό σταθμό. Έτσι έγινε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κατασκευής σταθμού του Μετρό ως σήμερα. Λογικό, άρα, που τα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας κτηματομεσιτικά συμφέροντα έχουν όρεξη να “κάνουν παιχνίδι” στην περιοχή εκείνη σε βάθος χρόνου – χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι μικροϊδιοκτήτες της περιοχής που επιθυμούν την άρση της προστασίας του προσφυγικού συνοικισμού για να πλουτίσουν απ’ τα νοίκια των μαγαζιών.

Οι δυνάμεις εκείνες, κυρίως της δεξιάς, που προβάλλουν σήμερα το άνοιγμα δεκάδων επιχειρήσεων εστίασης ως “ανάπτυξη” της περιοχής, θα όφειλαν φυσικά να απαντήσουν στους ψηφοφόρους τους τίνος τα συμφέροντα υποστηρίζουν με τη σημερινή τους στάση. Γιατί ακόμη κι αν δεχτούμε ως επιθυμητή τη σημερινή “ανάπτυξη”, τα σχέδια Μελισσανίδη την υπονομεύουν.

Στην ομόφωνη απόφαση εναντίον του σχεδίου Μελισσανίδη στον Προμπονά συμμετείχαν κι άλλοι εκ των σημερινών υποστηρικτών των συμφερόντων Μελισσανίδη, αρκετοί σήμερα υποψήφιοι με τον Γιάννη Βούρο: Νίκος Παπανικολάου, Μιχάλης Κουτσάκης, Σωτήρης Κοσκολέτος, Δημήτρης Κανταρέλης, Παύλος Κότσιρας, Σπύρος Γραμμένος, Λευτέρης Πλάτανος, οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι Χάρης Τομπούλογλου, Παντελής Γρετζελιάς και Χρήστος Κοπελούσος, αλλά κι ο Γιάννης Τομπούλογλου που δραπέτευσε προς την Περιφέρεια. Ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής, διακοσμητικό στοιχείο κι εκείνου του δημοτικού συμβουλίου, είχε καταφέρει ως συνήθως εκείνη την εποχή να φύγει πριν τελειώσει η συνεδρίαση…

Άλλαξαν γνώμη έκτοτε όλοι αυτοί; Και γιατί δεν έχουν εξηγήσει τους λόγους της μεταστροφής τους στους πολίτες απ’ τους οποίους ζητούν την ψήφο τους; Γιατί το σχέδιο Μελισσανίδη δε θέτει σήμερα σε κίνδυνο την εμπορικότητα της πόλης, όπως έκριναν ότι την έθετε τότε;

Πέρα όμως απ’ τις ανακολουθίες της δημοτικής αντιπολίτευσης, το ουσιώδες ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ποια ακριβώς είναι τα “συμφέροντα της πόλης”, ποια είναι αυτή η πόλη σήμερα και σε τι μπορεί να μεταμορφωθεί αύριο;

Επ’ αυτού έχουμε επιχειρήσει να δώσουμε μια απάντηση.

π.