Image

Πέντε δημοσιεύματά μου αναφερόμενα σε διατυπωθέντα από τον Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων

3
λεπτά ανάγνωσης
Ο Νίκος Κιτσίκης το 1964

Ο Καθηγητής Νίκος Κιτσίκης, βουλευτής Αθηνών της προδικτατορικής ΕΔΑ, Μέλος της Διοικούσης και Εκτελεστικής της Επιτροπής, υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, αναδειχθείς πρώτος με ποσοστό 31% – κατά την έμμεση εκλογή Δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη ο εκλεκτός των συνασπισθέντων αντιπάλων του Γεώργιος Πλυτάς…

Χάθηκε έτσι η δυνατότητα να έχει η Αθήνα Δήμαρχο έναν πρώτης τάξεως επιστήμονα, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, αλλά και Πρύτανι του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, καλό γνώστη των αθηναϊκών και αυτοδιοικητικών προβλημάτων.

Νεαρός σπουδαστής της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, παρακολούθησα βήμα-βήμα την προεκλογική του εκστρατεία, με κέρδισε το περιεχόμενό της και το ύφος της, και δεν έχω λησμονήσει τα σχετικά μέχρι των ημερών μας.

Τον Κιτσίκη δεν μελετούσα φυσικά μόνο ως προς τα αθηναϊκά και τα αυτοδιοικητικά, αλλά ως προς όλα τα πεδία που εστράφη η επιστημονική και κοινωνικοπολιτική του δραστηριότητα, η οποία μέχρι σήμερα με εμπνέει, γι’ αυτό και τον επικαλούμαι συχνά.

Είπα όμως σήμερα να σημειώσω πέντε δημοσιεύματά μου, εκείνα που αναφέρονται στον Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων στις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964:

  1. Ορισμένα σχετικά με την πολεοδομική περιπέτεια της Αθήνας (αναφορά σε ομιλία του Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη)
  2. Η άποψη του Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη σχετικά με τον ρόλο του Δήμου όσον αφορά το ζήτημα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών
  3. Η άποψη του Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη σχετικά με την αναγκαιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να χειριστεί το θέμα τη Λαϊκής Κατοικίας
  4. Από το Πρόγραμμα του Συνδυασμού του Υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων, για τις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη (Οικονομικά, Πολεοδομικό Σχέδιο, Κυκλοφοριακό, Πλατείες Πράσινο, Επέκταση Σχεδίου Πόλης, Λαϊκή Κατοικία, Ακτές Τοπίο Πολιτιστική Κληρονομιά, Συγκοινωνιακό, Αποχέτευση, Οδοποιΐα, Φωτισμός-Ύδρευση, Δημοτικό Νοσοκομείο, 430 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Βρεφοκομείο, Φωταέριο, Δημοτικά Σφαγεία, Απορρίμματα, Λαχαναγορά, Κεντρική Αγορά, Κοινωνική Πρόνοια, Δημοτικές Υγειονομικές Υπηρεσίες Δημοτικά Ιατρεία, Παιδικές Χαρές Παιδικές Κατασκηνώσεις, Πνευματική και Εκπολιτιστική Κίνηση Νεολαία και Αθλητισμός, Δημοτικές Υπηρεσίες Προσωπικό, Επικοινωνία με τον Λαό)
  5. “Όλες οι Εξουσίες στον Δήμο Αθηναίων και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι το σύνθημά μας” (από τον λόγο του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων για τις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Συνδυασμού του στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 30 Ιουνίου 1964)

Όσα τα δημοσιεύματά μου αυτά περιλαμβάνουν, τα επικαλέστηκα κατά την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών Εκλογών της 30ης Μαρτίου 1975 ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων της νικηφόρου “Δημοκρατικής Συνεργασίας” με Δήμαρχο τον Γιάννη Παπαθεοδώρου (Αντιδήμαρχος του Νίκου Κιτσίκη, ένας και μοναδικός τότε, ως πλειοψηφήσας Δημοτικός Σύμβουλος, αν ο Κιτσίκης εκλεγόταν Δήμαρχος) – αλλά και ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων τα χρόνια 1975 έως 1978, με τους “αρμόδιους” σ. του κομμουνιστικού κόμματος, σε όλα τα επίπεδα, να μην τα αναφέρουν, να τα αντιπαρέρχονται (κι ας ήταν ο Νίκος Κιτσίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών)…

Τώρα για ποιο λόγο, ο Θεός κι η ψυχή τους!

Κώστας Π. Παντελόγλου