Image

Γράμμα στους αναγνώστες

3
λεπτά ανάγνωσης

Ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας είναι ένα εγχείρημα που υφίσταται εδώ και 35 χρόνια, αλλάζοντας κατά καιρούς μορφές και συχνότητα έκδοσης – βλέπετε, πρόκειται για κάτι που δημιουργείται ιδίοις αναλώμασι, χωρίς διαφημίσεις και διαφημιζόμενους, χωρίς εξαρτήσεις και σχέσεις κάτω από το τραπέζι με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές ή άλλους ενδιαφερόμενους για «όργανα» και έτσι προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κάθε περιόδου.

Η πραγματική ανεξαρτησία έχει τις δυσκολίες της, κι έτσι δεν τηρήσαμε την υπόσχεση που δώσαμε πριν δύο χρόνια για δίμηνη έντυπη έκδοση σε μορφή περιοδικού. Επανερχόμαστε στο χαρτί, όμως, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019, με ένα πυκνής ύλης τεύχος που φιλοδοξεί να μπορεί να διαβαστεί και τώρα και αργότερα.

Υπάρχει λόγος που αυτή είναι η φιλοδοξία μας: Τα λιγοστά, επιφανειακά και όψιμα κείμενα των συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών και σ’ αυτές τις εκλογές, όταν δεν είναι καλοπροαίρετες εκθέσεις ιδεών, είναι διαφημιστικού τύπου, μηδενικού βάθους, ελλιπούς πληροφόρησης και καμιά φορά και δυσφημιστικά για πρόσωπα και πράγματα. Σε ανάλογο επίπεδο εκτυλίσσεται η λεγόμενη «προεκλογική κίνηση». ετεροβαρώς, πια, στα social media με τα εγγενή τους προβλήματα.

Όμως η πραγματική ζωή δεν περιμένει. Έτσι εμείς επιχειρούμε να συγκεντρώσουμε εδώ σοβαρά κείμενα για σημαντικά τρέχοντα ζητήματα της πόλης μας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα προσφέρουν στους αναγνώστες κρίσιμες πληροφορίες και γνώμες και δε θα απογίνουν πουκάμισα αδειανά σε λίγες βδομάδες. Κρίνουμε ότι τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να απασχολούν ψηφοφόρους και υποψηφίους την προεκλογική περίοδο, αλλά κυρίως την κάθε μέρα, ανεξαρτήτως της εκλογικής διαδικασίας και της ιδιότητας που φέρει ο καθένας σ’ αυτήν.

Τα όσα θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες δεν είναι ούτε πρωτόφαντα, ούτε άγνωστα. Δείτε και τις ημερομηνίες κάτω από ορισμένα δημοσιεύματα. Όμως οι υποψήφιοι συνήθως στρίβουν διά του αρραβώνος. Σκεφτήκαμε ότι αυτή την έκδοση θα τους δυσκολέψει λιγάκι να … στρίψουν, κι αποφασίσαμε πως άξιζε τον κόπο.

Ζούμε τις ζωές μας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα και μπορούμε αυτές τις ζωές είτε να τις αφήνουμε να τις διαχειρίζονται άλλοι για λογαριασμό μας, είτε να τις κρατάμε στα χέρια μας και να φροντίζουμε με ενεργή υπευθυνότητα για την ικανοποίηση των αναγκών μας μέσα σ’ αυτήν την πόλη. Το παρόν τεύχος θέλει να συνεισφέρει σ’ αυτή τη δεύτερη εκδοχή του βίου.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

[πρωτοδημοσιεύτηκε στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας 93, Μάιος 2019]