Image

Διαδικτυακές προχειρότητες του Δήμου ΝΦ-ΝΧ

Για τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας έχει ασκηθεί κριτική από διάφορους – τι απέγινε όμως η παλιά;

Για όσους δε γνωρίζουν, τα domain names, οι βασικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων δηλαδή, στην Ελλάδα εκχωρούνται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Το κόστος ενός domain είναι περίπου 25 ευρώ ανά διετία (συν ΦΠΑ). Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όταν ο Δήμος μας αποφάσισε να ανανεώσει την ιστοσελίδα του (2015), ενώ μετέφερε το παλιό περιεχόμενο με την παλιά δομή του στη νέα μορφή της σελίδας (να πούμε εδώ ότι δεν σκοτώθηκαν στη δουλειά αυτοί που την έφτιαξαν), αποφάσισε να αλλάξει και domain name. Αυτό δεν ήταν τεχνικά απαραίτητο, εφόσον υπήρχε πρόσβαση στο προηγούμενο σύστημα (που υπήρχε, αν κρίνουμε από τη μεταφορά του παλιού περιεχομένου).

Για να μην τα πολυλογούμε, αντί ο δήμος να ανανεώσει το παλιό domain name με 25 ευρώ τη διετία και να το συνδέσει με τη νέα ιστοσελίδα, προτίμησε να αφήσει το domain να “πεθάνει”. Όμως τα domains δεν πεθαίνουν έτσι εύκολα: Επειδή κάποια domain έχουν προφανή εμπορική αξία, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος “πειρατών” που επιχειρεί να βιοποριστεί αγοράζοντας domain που μένουν ορφανά, που δεν ανανεώνονται από λάθος κλπ.

Έτσι έγινε και στην περίπτωσή μας. Αποτέλεσμα, σήμερα να υφίσταται ιστοσελίδα “http://www.filadelfeia-dimos.gr/” με το παρακάτω περιεχόμενο:

Μα για 25 ευρώ τη διετία ρε παιδιά;

π.