Image

Το έργο του Κώστα Π. Παντελόγλου για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ζητήματα των Δήμων

Το 1978, ενώ ο Κώστας Π. Παντελόγλου ήταν ακόμη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” και στις δύο περιπτώσεις, ξεκίνησε τη σειρά φυλλαδίων “Δημοτικά Ζητήματα”, η κυκλοφορία των οποίων, αν και με ορισμένα διαλείμματα, συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας.

Το 1983 οργάνωσε Έκθεση με θέμα “Δημοτικοί και Κοινοτικοί Κώδικες της Ελλάδας 1833-1983”, όπου εκτέθηκαν χίλια περίπου σχετικά υλικά.

Το 1984 δημιούργησε την Μονάδα Τεκμηρίωσης και Μελέτης Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – έκτοτε 130 εργασίες του, 450 ντοσσιέ συνολικά, έχουν δημοσιοποιηθεί. Οι εργασίες του αυτές, περιλαμβάνουν κείμενα απτόμενα όλων των πεδίων στα οποία εκτείνεται ή είναι ενδεχόμενο να εκταθεί το ενδιαφέρον συγχρονισμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κείμενα που έχει εντοπίσει διάσπαρτα σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, πρακτικά κ.ά. του 19ου και 20ου αιώνα, στη διάρκεια μιας πολύχρονης, εκτεταμένης και εντατικής ερευνητικής προσπάθειάς του (“ανασκαφής στο ορυχείο των προσπαθειών του λαού μας για την πρόοδο”, την ονομάζει).

Το 2004 έκανε την εμφάνισή του και το “Δελτίο” της Μονάδας Τεκμηρίωσης και Μελέτης Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συντασσόμενο πάντοτε από τον ίδιο, ενώ την ίδια χρονιά οργάνωσε την Έκθεση με θέμα “Η Επιθεώρησις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, το επίσημο όργανο των Δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδος το εκδιδόμενο υπό της Κεντρικής των Ενώσεως, και τινες εκ των άλλων εκδόσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση των χρόνων 1974-1978”.

Στον έντυπο “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” από τον Αύγουστο του 1984 και μετά έχουν δημοσιευτεί, αλλά και στον ηλεκτρονικό “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι σήμερα δημοσιεύονται κείμενά του αυτοδιοικητικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος, εξαιρετικά διαφωτιστικά και μεγάλης χρησιμότητας.

Κ.Α.