Image

Κοινωνική πρόοδος και Αυτοδιοίκηση

Τον Ιανουάριο του 1977 ένα Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) έλαβε χώρα στο Δημαρχείο των Αθηνών. Μια των εισηγήσεων ήταν του τότε Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων Θεόδωρου Κατριβάνου, επί του θέματος της δομής και των κατευθυντηρίων γραμμών ενός σύγχρονου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ποια ήταν η αφετηρία της εισήγησής του αυτής;

Την έχω περιλάβει κι αυτή στην εργασία μου με τίτλο “Συμβολή πρώτη για μια Ελληνική Βιβλιογραφία Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Καταγραφές για τα εκτεθέντα στην Έκθεση με θέμα: Δημοτικοί και Κοινοτικοί Κώδικες της Ελλάδας 1833-1983”, την οποία οργάνωσα τον Νοέμβριο του 1983. Η αφετηρία της εισήγησης του Θεόδωρου Κατριβάνου έχει ως ακολούθως:

Ο Θ. Κατριβάνος στη Μακρόνησο το 1946 (τέταρτος από αριστερά). Πηγή: Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου/ΑΣΚΙ

“Η επιστήμη, η διεθνής πρακτική, η πείρα του παρελθόντος, οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν με τη σύγχρονη ανάπτυξη – τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική – από διαφορετικές γωνίες όψεως η καθεμιά, καταλήγουν στον κοινό παρονομαστή της παρακάτω διαπίστωσης:

Μια κοινωνία έχει την ελπίδα προόδου και μέλλοντος, μόνον όταν εξασφαλίσει τη συμμετοχή του λαού της, αντλώντας από τις αστείρευτες πηγές της δημιουργίας του, μέσα από τον πανάρχαιο και πάντα νέο και ζωντανό θεσμό της Αυτοδιοίκησης”.

Ο Θεόδωρος Κατριβάνος, που τον πρωτοσυνάντησα στην Κίνηση για την Ουσιαστική Αυτοδιοίκηση (ΚΙΝ.ΟΥΣ.Α.), τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης, και με τον οποίο διασταυρώναμε τις γνώμες μας τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων τα χρόνια 1975-1978, αλλά και αργότερα, πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2004, στερώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από έναν εραστή της και ένθερμο μελετητή της.

Κώστας Π. Παντελόγλου