Image

Για τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Μιχαηλίδη

Χάσαμε, σε ηλικία 80 χρόνων (γεννημένος το 1938), έναν από την πνευματική αφρόκρεμα της γειτονικής μας Νέας Ιωνίας, τον Γιώργο Μιχαηλίδη – λίγο καιρό μετά την απώλεια του επίσης διαλεκτού Ιωνιώτη πνευματικού ανθρώπου Χρίστου Ρουμελιωτάκη.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης έγινε πανελληνίως γνωστός με το Θέατρο της Νέας Ιωνίας, που με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Δομνάκη, εκλεγμένης στις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, δημιούργησε μαζί με μια ομάδα νεαρών ταλαντούχων ηθοποιών (ανάμεσά τους και η Φιλαδελφειώτισσα Μαρίκα Τζιραλίδου).

Η δικτατορία των συνταγματαρχών τερμάτισε τον σύντομο μα ουσιαστικό βίο του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας, μα δεν κατάφερε να σταματήσει τη θυελλώδη πορεία του Γιώργου Μιχαηλίδη στον χώρο του θεάτρου, αλλά και της λογοτεχνίας.

Τα περιεχόμενα του δεύτερου τεύχους του “Ανοιχτού Θεάτρου”, Δεκέμβριος 1971. Εκδότης του περιοδικού η φιλαδελφειώτισσα Μαρίκα Τζιραλίδου, Ραιδεστού 34. Το προσφυγικό σπίτι της Μαρίκας βρίσκεται και σήμερα στην ίδια θέση.

Το Ανοιχτό Θέατρο διαδέχτηκε εκείνο της Νέας Ιωνίας, συνοδευόμενο και με το ομώνυμο περιοδικό, εν μέσω μάλιστα της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενώ ακολούθησε η συνεργασία του Γιώργου Μιχαηλίδη με κρατικές σκηνές και την τηλεόραση μεταδικτατορικά, αλλά και το Ανοιχτό Θέατρο εκ νέου.

Η συγγραφική του επίδοση θεμέλιό της είχε τη διαδρομή του Ελληνισμού και τη μετάπλαση έντονων βιωμάτων ενός ταλαιπωρημένου, θα έλεγα και βασανισμένου κοινωνικού περίγυρου.

Ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” θα επανέλθει στον Γιώργο Μιχαηλίδη με ντοκουμέντα από το αρχείο του.

Κώστας Π. Παντελόγλου