Image

Για την κοινωνικοπολιτική σκέψη και δράση

2
λεπτά ανάγνωσης

Προκειμένου περί της κοινωνικοπολιτικής δράσης του παρόντος, και η σπουδή της κοινωνικοπολιτικής σκέψης και δράσης του παρελθόντος μπορεί να σταθεί χρήσιμη ασφαλώς -ωστόσο παρατηρώ μια προσφυγή στην κοινωνικοπολιτική σκέψη και δράση περιορισμένου αριθμού προσώπων και συνόλων.

Έστω και αν αυτή η προσφυγή γίνεται στην κοινωνικοπολιτική σκέψη και δράση των κλασικών, δε θεωρώ ότι αυτό επαρκεί – ακρωτηριάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η κοινωνικοπολιτική κληρονομιά της ανθρωπότητας, και αυτό δε βγαίνει σε καλό.

Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται σπουδή του έργου πολύ περισσότερων προσώπων, αλλά και των κοινωνικοπολιτικών εγχειρημάτων τουλάχιστον ενός αριθμού συνόλων.

Εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, σκέπτομαι να σημειώσω κάποια έργα προσώπων πέραν των κλασικών και να πληροφορήσω περί ενδιαφερόντων κοινωνικοπολιτικών εγχειρημάτων ορισμένων συνόλων.

Και αρχίζω αμέσως με την καταγραφή τεσσάρων βιβλίων του Σαντιάγκο Καρίλιο. Τα δύο πρώτα κυκλοφόρησαν σε χρόνους της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενώ τα άλλα δύο τους πρώτους χρόνους της μεταπολίτευσης:

  • Μετά τον Φράνκο … τι;. Πολιτικές δυνάμεις στην Ισπανία, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα Ιούνιος 1972, 199 σελίδες.
  • Προβλήματα του σοσιαλισμού σήμερα, πρόλογος Ηλία Φ. Ηλιού (σελ. 7-26), μετάφραση Αποστόλη Προγκίδη, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα Απρίλιος 1973, 227 σελίδες
  • Αύριο η Ισπανία. Συζητήσεις με τον Ρεζίς Ντεμπραί και τον Μαχ Γκαλλό, μετάφραση Φίλιππου Η. Ηλιού, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 1975, 262 σελίδες
  • Ευρωκομμουνισμός” και Κράτος, μετάφραση Γιάννης Λελούδας, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα Σεπτέμβριος 1977, 212 σελίδες

Προσθέτω πως ο Σαντιάγκο Καρίλιο υπήρξε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Κώστας Π. Παντελόγλου