Image

Μια θλιβερή ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Ο Μάκης Παπαδόπουλος μιλά στην εκδήλωση του ΚΚΕ για το ΡΣΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια, 09.03.2015. Στο φόντο, η Εύη Γεωργιάδου και η Δανάη Γκούμα

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, ο δημοτικός συνδυασμός του κομμουνιστικού κόμματος, εξέδωσε μια ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας. Τη βρίσκω θλιβερή και αναντίστοιχη με τα όσα κατά τ’ άλλα υποτίθεται πως πρεσβεύει η “Λαϊκή Συσπείρωση” και το μητρικό της πολιτικό κόμμα. Ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς απηχεί την πραγματική πολιτική του ΚΚΕ στο ζήτημα του γηπέδου Μελισσανίδη τουλάχιστον από το 2014, με τη μικρή διαφοροποίηση ότι ασχολείται πιο πολύ με τα προβλήματα των εργαζόμενων της καθαριότητας, που προκάλεσαν εξάλλου την ανακοίνωση.

Αντίθετα με τη συνήθη ρητορική του “κόμματος της εργατικής τάξης”, οι εργάτες της καθαριότητας παρουσιάζονται στην ανακοίνωση ως ένα φοβισμένο κι ανοργάνωτο σύνολο, που άγεται και φέρεται μεταξύ κακής δημοτικής αρχής και “τοπικών εργοδοτών και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων”, ενώ, αν χαρακτηρίζονται από κάτι, είναι πως “στην πλειοψηφία τους είναι φίλαθλοι της ΑΕΚ”. Πρόκειται για αξιοσημείωτη παραδοχή της μικρής εμβέλειας της συνδικαλιστικής δράσης και των μελών του ΚΚΕ στο σωματείο εργαζόμενων του δήμου, όπου η παράταξή του διατηρεί κατά τ’ άλλα αξιόλογη επιρροή και δύναμη – αλλά όχι στα δύσκολα, απ’ ό,τι υπονοεί η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Η “επίθεση αγάπης” προς τους αυτουργούς του αποκλεισμού της υπηρεσίας καθαριότητας δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική: “Δεν συμφωνούμε με την κατάληψη στο Γκαράζ του Δήμου. Η παρακώλυση των υπηρεσιών καθαριότητας, δεν ωφελεί κανέναν. Οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών και οι κάτοικοι της περιοχής, που στην πλειοψηφία τους είναι φίλαθλοι της ΑΕΚ, θα υποστούν τις συνέπειες αν γεμίσει η πόλη σκουπίδια”. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου, που χρηματοδοτούνται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν όλοι οι κάτοικοι μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να λειτουργούν προνομιακά για όσους είναι “φίλαθλοι της ΑΕΚ” ή το ρίχνουν στο φιλότιμο; Μήπως με το ίδιο σκεπτικό είναι κανονισμένο από τώρα πως οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, υπό την καθοδήγηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του σωματείου τους δεν πρόκειται να απεργήσουν αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ ή κάποιο επιμέρους σωματείο προκηρύξει απεργία επειδή οι κάτοικοι της περιοχής θα υποστούν τις συνέπειες αν γεμίσει η πόλη σκουπίδια; Αστεία πράγματα…

Η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κλείνει με τη σιωπηρή παραδοχή ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από τα “ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα” χωρίς να θέσει τίποτα σε αμφισβήτηση. Αυτό μας το είχε πει με ένα τρόπο και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος τότε της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όταν το 2015 το κόμμα ξεθάρρεψε κι αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Να θυμίσουμε ότι μάλλον ήταν και η μόνη εκδήλωση όλα αυτά τα χρόνια που είχε να κάνει με το ζήτημα του γηπέδου και έγινε χωρίς παρατράγουδα. Σ’ αυτήν ο Μάκης Παπαδόπουλος υποσχέθηκε πως το κόμμα θα φέρει στη βουλή πρόταση νόμου για κατάργηση του ΡΣΑ, αλλά όσο την είδατε εσείς, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς την πρόταση, κι έτσι η ζωή έδειξε ότι επρόκειτο περί φληναφήματος της στιγμής. Ωστόσο ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι σήμερα μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Ή ξέφυγε απ’ όλους στον Περισσό η ανακολουθία ή επιβραβεύτηκε, δεν υπάρχουν και πολλά σενάρια.

Πέρα από την πλάκα, η ουσία της θέσης του ΚΚΕ που εξέφρασε το τότε μέλος της ΚΕ ήταν άλλη κι είναι μάλιστα αποτυπωμένη σε ένα βίντεο των “Κρίσεων” που κάλυψαν τότε την εκδήλωση. Αξίζει κανείς να το δει και να κρίνει στα σοβαρά τις έκτοτε πράξεις του ΚΚΕ με βάση τα κριτήρια που έθεσε τότε το νυν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του.

Για το τέλος αυτού του μικρού σχολίου, μια μικρή υπόθεση εργασίας για να τη σκεφτούν η “Λαϊκή Συσπείρωση” και το ΚΚΕ, που τόσο κόπτονται για την ταξική πάλη και διατηρούν ιστορικά αξιοσημείωτη επιρροή στον κλάδο των οικοδόμων: Άραγε τι θα κάνουν τα καλόπαιδα της Original αν κάποτε οι οικοδόμοι της Αγιά Σοφιάς αποφασίσουν για κάποιο λόγο να απεργήσουν; Και ποιον αγωνιστικό βηματισμό θα ακολουθήσει τότε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία;

π.

2 Comments Text
  • Κατώτερη των περιστάσεων η -ούτως ή αλλέως εξαφανισμένη από τα τοπικά τεκταινόμενα- Λ.Σ. (Ο γράφων υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής, αλλά μετά την θλιβερή τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου αποστασιοποιήθηκε).