Image

“Αντιπλημμυρικά” έργα ή άλλο ένα τσιμέντωμα;

Κηφισός στον Κόκκινο Μύλο, Απρίλιος 2018

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ανακοίνωσε προ ημερών ότι ξεκινούν οσονούπω τα “αντιπλημμυρικά” έργα της Περιφέρειας Αττικής στην οδό Ζαΐμη, στον Κόκκινο Μύλο (συνοικία Απομάχων). Είναι όμως αντιπλημμυρικό το σχεδιαζόμενο έργο ή απλώς με δόξα και τιμή επαναλαμβάνεται στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές το φιάσκο της καλοκαιρινής “προσωρινής” παρέμβασης στα πρανή του Ποδονίφτη στο ύψος της οδού Πανόρμου, στον προσφυγικό συνοικισμό; Γιατί η δημοτική αρχή ικανοποιεί και σ’ αυτή την περίπτωση την πρεμούρα της Περιφέρειας για σκληρές παρεμβάσεις σε ό,τι έχει απομείνει από φυσική κοίτη ρέματος σε όλη την Αττική;

Διαβάζουμε στο τεύχος δημοπράτησης της εν λόγω εργολαβίας:

“2. Επεμβάσεις σε θέσεις των πρανών του ποταμού Κηφισού και ειδικότερα: α) Αποκατάσταση πρανών, στο ύψος της οδού Ζαΐμη, στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Οι εργασίες αφορούν σε κατασκευή πασσαλότοιχου μήκους 70 μέτρων, κατασκευή συρματοκιβωτίων σε μήκος περίπου 75 μέτρων”.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα ποια ακριβώς θα είναι τα 145 μέτρα παρέμβασης εντός της φυσικής κοίτης του Κηφισού, που σε εκείνη την περιοχή (αλλά και ανάντη) είναι αξιοθαύμαστα διατηρημένη σε φυσική μορφή, παρά τα επιμέρους προβλήματα. Ο Δήμος δεν έκανε τον κόπο να δημοσιοποιήσει κάποιο σχέδιο της παρέμβασης. Σε ποιες μελέτες βασίζεται η απόφαση για πασσαλότοιχο και συρματοκιβώτια; Υπάρχει σχέδιο; Και γιατί δεν το έχει θέσει υπόψη της κοινής γνώμης η δημοτική αρχή; Πού πήγε το ενδιαφέρον της για τα ποτάμια της πόλης; Τζάμπα ήταν οι ημερίδες και οι παρουσίες σε περιηγήσεις, τζάμπα οι παρεμβάσεις μελών της δημοτικής αρχής στις διαδικασίες του δήμου Αθηναίων; Τώρα που έχουμε μια σκληρή παρέμβαση σε ένα πολύ καλοδιατηρημένο κομμάτι φυσικής κοίτης γιατί η επιλογή της δημοτικής αρχής είναι απλώς να μιλήσει για “αντιπλημμυρικό” έργο, λες και δεν άκουσε καμιά από τις εισηγήσεις της ημερίδας του Δεκεμβρίου που έκαναν λιανά τι συνιστά και τι δε συνιστά αντιπλημμυρικό έργο; Δε θυμάται η δημοτική αρχή ούτε καν γιατί γνωμοδότησε αρνητικά το δημοτικό συμβούλιο στις 22/12/2017 (αποφ. 305/2017) για το μεγάλο σχεδιαζόμενο έργο “διευθέτησης” του Ποδονίφτη;

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της “προσωρινής” παρέμβασης στον Ποδονίφτη, η δημοτική αρχή αφού πρώτα άφησε το έργο να υλοποιηθεί (και σε συνεννόηση με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε παρακείμενη πολυκατοικία, όπως ειπώθηκε δημοσίως στη διαβούλευση), διέρρευσε ότι επρόκειτο περί γκάφας και τελικά διατύπωσε ως εξής την αντίρρησή της για το τετελεσμένο, στην εν λόγω γνωμοδότηση:

“Να επανεξετασθεί η καταλληλότητα πρόσφατης επέμβασης με συρματοκιβώτια για την ευστάθεια των πρανών που μεταξύ άλλων αφορά τμήμα που περιλαμβάνεται στην μελέτη εγκιβωτισμού”.

Η … “προσωρινή” άρση καταπτώσεων πρανών στον Ποδονίφτη

Φαίνεται πως ορισμένοι νομίζουν ότι αυτές οι λίγες λέξεις έχουν μεγαλύτερο βάρος απ’ τους εκατοντάδες τόνους αχρείαστων συρματοκιβωτίων που έπεσαν στα 45 περίπου μέτρα της παρέμβασης και πάνε να επαναλάβουν το επίτευγμα, αυτή τη φορά στον Κηφισό.

“Και θέλετε να πνιγούμε;”

Όχι βέβαια. Αλλά το τσιμέντωμα της κοίτης ή του πρανούς του Κηφισού δε σημαίνει πως όταν βρέξει για πλημμύρα το νερό δε θα υπερχειλίσει. Αυτό λέει εξάλλου και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μάλιστα, μπορεί το τσιμέντωμα να σημαίνει ότι το νερό θα υπερχειλίσει γρηγορότερα και θα κινείται πιο γρήγορα πάνω στη σκληρή κοίτη.

Οι κάτοικοι της περιοχής μπορεί να παραπονιούνται εύλογα για την τριετή καθυστέρηση της αποκατάστασης της επικίνδυνης οδού Ζαΐμη, αλλά όπως φαίνεται σ’ αυτή την παλιότερη φωτογραφία του Βασίλη Βέττου που ανέδειξε το ζήτημα στη FX-News, ο δρόμος ήταν φτιαγμένος σχεδόν μέσα στο ποτάμι – και το να ζητάμε τα ρέστα από το νερό που ακολούθησε την κανονική του ροή χωρίς να … προστατεύσει το ανθρωπογενές εμπόδιο είναι μάλλον παράλογο.

Λοιπόν, κύριε δήμαρχε, κύριοι αντιδήμαρχοι, κύριοι και κυρίες ειδικοί σύμβουλοι, για πού το βάλαμε;

π.

2 Comments Text