Image

Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί· τα Δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σύντομη τοποθέτηση)

Πέρασαν σχεδόν 35 χρόνια από τότε που επιχειρήθηκε η “κοινωνικοποίηση” των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το πρωί της Δευτέρας 30 Μαΐου 1983, πριν δηλαδή την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έδωσα ένα γραφτό μου σε αριθμό Βουλευτών, ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης και του Τύπου, υπενθυμίζοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά. Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 1983, δεύτερη μέρα της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το γραφτό μου αυτό κατατέθηκε στο προεδρείο και δόθηκε στους μετέχοντες στην απογευματινή συνεδρίαση της ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τις δημοτικές επιχειρήσεις. Το ίδιο γραφτό μου δημοσίευσα μετά στα Δημοτικά Ζητήματα, Εκδόσεις Παντελόγλου, φυλλάδιο 31, 15 Απριλίου 1986, σελ. 2-10.

Αργότερα ζήσαμε και μέχρι των ημερών μας ζούμε την αντίθετη κίνηση του εκκρεμούς· σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες οι “κοινωνικοποιήσαντες” τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς “μετοχοποιούν” (ιδιωτικοποιούν) αυτή τη φορά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς και πάλι όμως αδιαφορώντας για τα απαράγραπτα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ίσως αγνοούν, ίσως όμως γνωρίζουν καλά και παραγνωρίζουν ότι στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεμελιώθηκαν η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ), ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ, νυν ΚΤΥΠ), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ), ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), τα Ηλεκτρικά Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ), τα Νοσοκομεία της Ελλάδος και έτερα ων ουκ έστι αριθμός.

Οι Δημοεκλεγμένοι οφείλουν να τους υπενθυμίσουν τα απαράγραπτα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επί της αποκλειστικής αρμοδιότητας σε όλες ανεξαίρετα τις τοπικές υποθέσεις, αλλά και εκείνα που απορρέουν από την τεράστια προσφορά της σε χρήμα, οικόπεδα, κτιριακές εγκαταστάσεις, δίκτυα κά. για την ύπαρξη και ανάπτυξη των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Ελλάδος, που δεν είναι σωστό να μετατρέπονται σε πακέτα μετοχών προς διάθεση για κάλυψη ελλειμμάτων ανορθολογικών κρατικών προϋπολογισμών και απαιτήσεων δανειστών μας για εξόφληση ενός αδιερεύνητου δημοσίου χρέους.

Το γραφτό μου της 29ης Μαΐου 1983 είχε τον τίτλο “Σχετικά με τα 3 πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου για τις “κοινωνικοποιήσεις” επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα, κοινής ωφελείας, τραπεζών κλπ. (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ, ΕΑΣ, ΗΛΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΒΑ, ΟΛΠ, Νοσοκομεία)”.

Κώστας Π. Παντελόγλου