Image

Ένας Οδηγός Μουσείων και Συλλογών της Ελλάδος

Όσα ακολουθούν έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό “Οικονομικός Ταχυδρόμος” (βλ. αριθ. φύλλου 853, 27 Αυγούστου 1970) και διατηρούν, κατά τη γνώμη μου, όλη τους την αξία, γι’ αυτό και τα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”:

“Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε τελευταία Οδηγόν Μουσείων και Συλλογών της Ελλάδος, μία πολυτελή και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση. Στις 64 σελίδες της συγκεντρώνει – για πρώτη φορά στα τουριστικά εκδοτικά χρονικά – συνοπτικές κατατοπιστικές πληροφορίες για 340 μουσεία, συλλογές και μοναστηριακά σκευοφυλάκια της Ελλάδος. Ο μικρός αυτός τόμος, ο οποίος εκυκλοφόρησεν τόσο σε ελληνική όσο και σε αγγλική έκδοση, θα αποτελέση πολύτιμο βοήθημα για τους περιηγητές, φιλότεχνους και ειδικούς, θα αναζωπυρώση δε το ενδιαφέρον για τα θησαυροφυλάκια της ελληνικής τέχνης, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος για το ευρύτατο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Η σύνταξη του τόμου οφείλεται στους αρχαιολόγους Α. Καρακατσάνη και Στ. Παπαδόπουλον, η καλλιτεχνική επιμέλεια στον χαράκτη Τ. Κατσουλίδη και η εκτύπωση στην “Ασπιώτη-Έλκα”.

Κώστας Π. Παντελόγλου