Image

Έργα Κώστα Βάρναλη

2
λεπτά ανάγνωσης

Μια καταγραφή έργων του ποιητή, και όχι μόνο*, Κώστα Βάρναλη έχει θαρρώ πάντα τη χρησιμότητά της, γι’ αυτό και την επιχειρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”.

Σημειώνω κατ’ αρχήν την “Αληθινή απολογία του Σωκράτη”. Και συνεχίζω: “Άτταλος ο Τρίτος” – “Ελεύθερος Κόσμος” – “Το ημερολόγιο της Πηνελόπης” – “Οργή λαού” – “Σκλάβοι πολιορκημένοι” – “Το φως που καίει” – “Άσμα πρώτο· προσκυνητής”.

Κώστας Π. Παντελόγλου


* O Κώστας Βάρναλης ήταν καθηγητής στην μέση εκπαίδευση. Όταν παύθηκε για τις κοινωνικοπολιτικές του ιδέες, ασχολήθηκε βιοποριστικά με τη δημοσιογραφία όπου και αναδείχτηκε σε κορυφαίο της λειτουργό, γράφοντας κατά καιρούς στον “Ανεξάρτητο Τύπο”, τον “Ριζοσπάστη”, την “Πρωΐα”, τον “Προοδευτικό Φιλελεύθερο”, την “Αυγή”…

Ο Κώστας Βάρναλης υπήρξε και πολιτικός ηγέτης· τούτο το πιστοποιεί και η ανάδειξή του στο Προεδρείο των Συνεδρίων της ΕΔΑ (του Α’ το 1959 και του Β’ το 1962), αλλά και η εκλογή του ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ στα Συνέδρια αυτά. Το πιστοποιεί ακόμη και το γεγονός της ανάδειξής του ως Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Το πιστοποιεί βεβαίως και η ανάδειξή του στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΑ, κατά την Α’ Συνδιάσκεψή της το 1956.