Image

Με αφορμή την αναδημοσίευση του λευκώματος για τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Νικόλαο Τρυπιά (1951-1965)

Έχω ήδη σημειώσει πως το λεύκωμα αυτό έχει κάποια λάθη μα και παραλείψεις – καλό θα ήταν πριν την αναδημοσίευσή του να γινόταν μια προσπάθεια διορθώσεων και συμπληρώσεων – μα έστω και μετά την αναδημοσίευσή του, ως ευρίσκετο το 2006 που πρωτοκυκλοφόρησε, κάτι τέτοιο είναι και χρήσιμο θαρρώ και αναγκαίο.

Στη σελίδα 22 του λευκώματος (και στη σελίδα 8 της “Αναγέννησης” του Οκτωβρίου 2016) διακρίνεται ένα απόσπασμα κειμένου με τίτλο “Ο Τρυπιάς” και από κάτω “του συνεργάτου μας κ. Ν. Μηλιώρη”. Από πάνω με το χέρι ένα “1953” και επίτιτλος “Προσφυγικοί Παράγοντες”.

Αδικούνται έτσι ως έχουν τεθεί τα πράγματα και ο Δήμαρχός μας Νικόλαος Τρυπιάς και ο εκλεκτός της Μικρασιατικής Γραμματολογίας Νίκος Μηλιώρης, αλλά και η εφημερίδα που φιλοξένησε το γραφτό του, που δεν είναι άλλη από τον “Προσφυγικό Κόσμο”, εφημερίδα Μικρασιατοπροσφυγικών συμφερόντων, που εκδιδόταν από το 1927, στο φύλλο της της 10ης Απριλίου 1955. Το κείμενο του Νίκου Μηλιώρη αναφερόταν στη στάση του Δημάρχου μας κατά την επίσκεψη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, για τη θεμελίωση παιδικού σταθμού στο πλάι του Σχολείου του “Σπαθάρη” στις 3 Απριλίου 1955, και με την ευκαιρία μάς χάρισε ένα πορτραίτο ακριβές του Δημάρχου μας, για το οποίο και του χρωστάμε χάρη μεγάλη.

Κώστας Π. Παντελόγλου