Image

Για ένα αφιέρωμα στο Φιλαδελφειώτη συγγραφέα Τάσο Αθανασιάδη, από το Σαλιχλί της Μικρασίας

athanasiadisΑπό τα Αιολικά Γράμματα, το δημιούργημα του Νεοελληνιστή Γιώργη Βαλέτα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα αφιέρωμα στο δικό μας Τάσο Αθανασιάδη – καταχωρώ σήμερα στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας όσα σημείωσε σχετικά με το αφιέρωμα αυτό η έκδοση της Ενώσεως Σμυρναίων, η διμηνιαία Μικρασιατική Ηχώ, στη στήλη της “Περιοδικά”:

“Στα Αιολικά Γράμματα (Αριθ. 184, Ιούλης-Αύγουστος 2000) κυριαρχεί το αφιέρωμα για τον Τάσο Αθανασιάδη. Γράφουν ο ίδιος ο Μικρασιάτης Ακαδημαϊκός και οι: Κώστας Βαλέτας, Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας, Ε.Ν. Μόσχος, Κώστας Σαρδελής, Σταυρούλα Τσούπρου, Π.Δ. Μαστροδημήτρης, Κώστας Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Χρήστος Ν. Κουλούρης.

Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από γράμματα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Κώστα Βάρναλη προς το συγγραφέα.

Από τα θέματά του, μεταξύ πολλών, αναφέρουμε: “Η αίσθηση της Ιστορίας στην πεζογραφία του Τάσου Αθανασιάδη και το “Μεσαιωνικό τρίπτυχο” – “Μορφές της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της επιστήμης στο έργο του Τάσου Αθανασιάδη” – “Ταξίδι στη μοναξιά. Λυρικό χρονικό από τη ζωή του Καποδίστρια” του Τάσου Αθανασιάδη” – “Ο πρώτος καιρός της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα από “Τα παιδιά της Νιόβης” – “Ιστορία και αμαρτία στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη “Η αίθουσα του χρόνου” – “Οι θαλασσινοί προσκυνητές. Τα πρώτα πεζά του Τάσου Αθανασιάδη, προπομποί στα μυθιστορήματά του” – κά.”

Κώστας Π. Παντελόγλου