Image

Για τις προτεινόμενες μετονομασίες δρόμων

2
λεπτά ανάγνωσης

fila-scetchΗ παράταξη μ’ επικεφαλής τον Απόστολο Κόντο πρότεινε την ονοματοθεσία οδού προς τιμήν του υποπλοιάρχου Τάσου Τουλίτση (εξοβελίζοντας την οδό Παπαδιαμάντη από το χάρτη της Νέας Φιλαδέλφειας).

Με την ευκαιρία ζητά και τη μετονομασία δρόμων που έχουν το ίδιο όνομα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα, μετά την ενοποίηση των δύο πόλεων και καλά.

Όμως δεν ενοποιήθηκαν η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα· υπήρξε απλά Καλλικρατική αναγκαστική συγχώνευση των δύο Δήμων μόνο, που μάλιστα δεν έχει τύχει της λαϊκής έγκρισης.

Ενοποίηση των δύο πόλεων, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, δεν προβλέπει ούτε ο Καλλικράτης, γι’ αυτό και η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα είναι διακριτές Δημοτικές Κοινότητες με αντίστοιχα Συμβούλια.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω άλλη μια φορά: Δε με βρίσκουν σύμφωνο οι μετονομασίες των δρόμων εντός του Μικρασιατοπροσφυγικού Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας· και τούτο διότι ονομάστηκαν όπως ονομάστηκαν προς τιμή των Μικρασιατικών πατρίδων.

Στο τέλος-τέλος υπάρχουν και άλλοι δρόμοι να πάρουν το όνομα τιμώμενων προσώπων, γεγονότων κλπ., όπως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τιμούνται όσοι και όσα άξια τιμής – δεν είναι ανάγκη να χάνονται ονόματα Μικρασιατικών πατρίδων (αλλά και της Ανατολικής Θράκης) από το χάρτη της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι δρόμοι του Μικρασιατοπροσφυγικού Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας που έχουν μετονομαστεί μέχρι τώρα είναι:

  • Η οδός Αδριανουπόλεως σε Νικολάου Τρυπιά
  • Η οδός Αγκύρας σε Γεωργίου Παπανδρέου
  • Η οδός Κίου σε Εθνικής Αντιστάσεως
  • Η οδός Νυμφαίου σε Περικλή Χατζηγεωργίου
  • Η οδός Κρήνης σε Σάββα Σαββίδη και
  • Η οδός Ραιδεστού σε Σάββα Σταματιάδη.

Κώστας Π. Παντελόγλου