Image

“Αιγαίου ιθαγένεια”

aigaioΟ Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και για το Αιγαίο έχει γράψει τα σωστά, διαρκούς ισχύος· η αφορμή του δόθηκε με τα συμβαίνοντα τη δεκαετία του ’70 και τα έγραψε με τον παραπάνω τίτλο σε πρωινή εφημερίδα των Αθηνών, και αργότερα τα ίδια τα περιέλαβε σε βιβλίο του μαζί με άλλα κείμενά του.

Καταχωρώ τώρα εδώ, στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας, ορισμένα απ’ όσα έγραψε τότε ο Σμυρνιός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος για το Αιγαίο:

“Αμετροέπειες συμμάχων και ισχυρισμοί γειτόνων απίθανης προκλητικότητας μάς αναγκάζουν να παρουσιάσομε την εθνική ταυτότητα περιοχής της υδρογείου, που η Ελληνική ιθαγένειά της είναι βεβαιωμένη με τη σφραγίδα αιώνων ιστορίας και με την ομοθυμία των σημερινών κατοίκων της. …

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι μέρη της Ελλάδας αναπόσπαστα. Η ενυπαρξία τους εσαεί στην Ελλάδα είναι τόσο βέβαιη όσο η ίδια η ύπαρξη του Ελληνικού έθνους. Τα πιστοποιητικά της Ελληνικής ιθαγενείας τους έχουν πολλές σελίδες και φέρουν πολλές σφραγίδες, μάλιστα κοσμημένες κάποιες απ’ αυτές με τρισένδοξα ονόματα μεγάλων ταγών του πολιτισμού: Ιπποκράτης, Πυθαγόρας, Όμηρος, Σαπφώ, Πιττακός, Θεόφραστος και ακόμη Αριστοτέλης, περαστικός από τη Λέσβο και δημιουργός εκεί, μεταξύ άλλων, της Λογικής. …

Η Ελληνική ιθαγένεια του Αιγαίου είναι από τα πράγματα κατάδηλη. Επί χιλιετίες η ιστορικότατη αυτή θάλασσα διαπλέεται, όπως καθημερινά και στην εποχή μας, από τους Έλληνες ναυτίλους. Τα κύματα και οι άνεμοί της έχουν ενσωματωθεί στη ζωή των Ελλήνων νησιωτών, συνοδεύουν με χαρές και τις έγνοιες τους, την οικονομική δράση τους και τη φυσική ψυχαγωγία τους, έχουν θρέψει την ποίησή τους και επηρεάσει τη βιοσοφία τους. Και είναι από αιώνες η θάλασσα του Αιγαίου διακοσμημένη και οργανωμένη προς ασφαλέστατη διάπλευση με την εμπνοή και τη μέριμνα των Ελλήνων. Φάροι και άλλα έργα υπηρετικά των ναυτιλλομένων, λιμάνια και λιμανάκια, σταθμοί ανεφοδιασμού, ναυαγοσωστικά ορμητήρια και πλοία, τα πάντα είναι Ελληνικά, όπως και τα πολεμικά πλοία που επαγρυπνούν για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων και την ευταξία της ναυτιλίας.

Το Αιγαίο είναι προαιώνιο κτήμα και βίωμα του Ελληνικού λαού, σύμφυτο με την ύπαρξή του επί τρεις χιλιάδες χρόνια και περισσότερα, ταυτισμένο με την ύπαρξη της Ελλάδος, που το έδαφός της είναι γεωγραφικά σύνθετο, απαρτισμένο από στεριές και θάλασσες και νησιά”.

Σημειώνω τώρα πως το όλο κείμενο του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου με το σημερινό τίτλο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα στις 4 Μαρτίου 1978 και περιλήφθηκε στο βιβλίο του με τίτλο Θέματα Ιστορίας και Πολιτικής (Σειρά ΙΙ, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1979).

Κώστας Π. Παντελόγλου