Image

Δημοσιεύματά μου για την Αυτοδιοίκηση στην Ελεύθερη Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής

Φωτογραφία του Τάκη Τλούπα
Φωτογραφία του Τάκη Τλούπα

Στην Αυτοδιοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας της Γερμανικής Κατοχής πρωτοαναφέρθηκα σε δημοσίευμά μου στη δημοκρατική έκδοση της νεολαίας Τα Νειάτα, που εκπορεύτηκε από τη Νέα Φιλαδέλφεια υπό τη διεύθυνσή μου μπροστά στις δημοτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964.

Ήταν λίγο πριν τη Β’ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 1964 – ήμουν τότε 21 χρόνων…

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων στις πρώτες μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών εκλογές της 30ης Μαρτίου 1975, σε κάθε ομιλία μου δεν παρέλειπα την αναφορά στην Αυτοδιοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας των χρόνων της Γερμανικής Κατοχής – σε όχι λίγες περιπτώσεις και ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων την περίοδο 1975-1978 έπραξα το ίδιο.

Έκτοτε και στα Δημοτικά Ζητήματα, που συντάσσω από τον Ιούνιο του 1978, αλλά και στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας που συντάσσω από τον Αύγουστο του 1984 και στον ηλεκτρονικό Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας που συντάσσω από τον Οκτώβριο του 2013, η Αυτοδιοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας της Γερμανικής Κατοχής κατέχει τη θέση που της ανήκει, τη θέση που έχει στο μυαλό και την καρδιά μου, στην πολιτική μου σκέψη και πράξη ως θεμελιώδης θεσμός του δημοσίου βίου των Ελλήνων, ως θεμέλιο της λαϊκής εξουσίας.

Το Νοέμβριο του 1983 και το Νοέμβριο του 2004 δύο Εκθέσεις αυτοδιοικητικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος έλαβαν χώρα· εκτέθηκαν πλήθος υλικών, μεγάλο δε μέρος ήταν υλικά για την Αυτοδιοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας της Γερμανικής Κατοχής – την επιλογή των υλικών των Εκθέσεων αυτών είχα κάνει προσωπικά, ενώ οι Εκθέσεις αυτές έγιναν στα γραφεία των Εκδόσεων Παντελόγλου που έχουν μακρά παρουσία και αναντικατάστατη συμβολή στο χώρο των εκδόσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσθέτω πως τα υλικά των Εκθέσεων αυτών είχα επιλέξει από τη Βιβλιοθήκη, το Αρχείο Περιοδικών και Ντοκουμέντων, αλλά και το Αρχείο Δημοσιευμάτων Τύπου των Εκδόσεων Παντελόγλου.

Τέλος, η Αυτοδιοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας της Γερμανικής Κατοχής έχει βρει τη θέση της και σε εργασίες μου αυτοδιοικητικής θεματολογίας που έχουν κυκλοφορήσει από το 1984 και μετά – ιδιαιτέρως σημειώνω εδώ τον τέταρτο τόμο της εργασίας μου:

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εθνική Ζωή

και την εργασία μου με τίτλο:

Τρόπος συμμετοχής των πολιτών στις Κοινοτικές και Δημοτικές υποθέσεις καθώς και στις υποθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοικήσης β’ βαθμού

Κώστας Π. Παντελόγλου