Image

Για την “Αναζήτηση” ο λόγος

12360247_1009191172479125_8187289732941109990_nΗ Αναζήτηση του Γιώργου Κακάτσου κάτω από τον τίτλο της έγραφε: “Έτος ιδρύσεως 1963” – αυτό ήταν αληθές, μα όχι φιλαδελφειώτικο, διότι τότε, το 1963, η Αναζήτησις ήταν πανελλήνιας αναφοράς. Φιλαδελφειώτικης αναφοράς έγινε το 1965, αφού ο Γιώργος Κακάτσος για ένα διάστημα διεύθυνε τη Φιλαδέλφεια, την οποία είχε δημιουργήσει ο μετέπειτα γνωστός δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Κώστας Μπαζαίος.

Ωστόσο ο Γιώργος, χρόνο το χρόνο, μέτραγε τα χρόνια της Αναζήτησης με αρχή το 1963, τα σημείωνε επίτιτλο στον τίτλο της εφημερίδας του, κάποιες φορές γιόρτασε κιόλας ορισμένες επετείους της – και ορθά γιατί δεν είναι εύκολο να κρατάς το τιμόνι μιας τοπικής εφημερίδας επί δεκαετίες.

Ο Γιώργος είχε ιδεολογική κατεύθυνση κατ’ αρχήν που τον παρέσυρε σε σοβαρά ατοπήματα, μάλιστα σε μια πόλη δημοκρατική και προοδευτική, ήταν όμως δημοσιογράφος επαρκής κι αυτό τον βοήθησε ώστε, σιγά-σιγά, να αποτυπώνει αντικειμενικότερα την πραγματικότητα της πόλης. Έκανε και προσπάθειες γύρω από την ιστορία της πόλης· η μια ήταν το λεύκωμα του 1977 και η άλλη η Πορεία μέσα στο χρόνο το 1997.

Το 1987 μαζί με το Βασίλη Αποστολίδη δημιούργησαν τη free press εφημερίδα Ευκαιρίες και Προσφορές, που κυκλοφόρησε ως το 1991, δημοσιεύοντας ύλη χρήσιμη και για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης.

Σε συνέχεια της κυκλοφορίας της εφημερίδας Ευκαιρίες και Προσφορές ο Γιώργος Κακάτσος έβγαλε την εφημερίδα Αναζήτηση Αγοράς με υπότιτλο “τοπική έκδοση προβολής και δημοσιότητας” – δε σημείωνε έτος ίδρυσης και βεβαίως στον επίτιτλο δε σημείωνε τα χρόνια από την ίδρυσή της και μάλιστα με αρχή το 1963.

Ο Γιώργος Κακάτσος πέθανε το 2010, οι διάδοχοι υποσχέθηκαν διμηνιαία –προσωρινά– την Αναζήτηση (στη μόνη που θα μπορούσαν να γράψουν “Συνεχίζουμε με συνέπεια σεβόμενοι τη 47χρονη ιστορία μας”) και μηνιαία την Αναζήτηση Αγοράς. Ως Αναζήτηση Αγοράς κυρίως συνέχισε, σχετικά κοντά στο πνεύμα του Γιώργου Κακάτσου τον πρώτο καιρό, με ανθρώπους που είχαν κάνει συνεργάτες του.

Μετά όμως μια παύση κάποιου διαστήματος, με άλλους ολωσδιόλου ανθρώπους συντελεστές της έκδοσής της, κυκλοφόρησε εκ νέου η Αναζήτηση Αγοράς διεκδικώντας 52 χρόνια κυκλοφορίας (και ιστορίας) – αυτό δεν είναι σωστό και εξήγησα το γιατί.

ΥΓ. Ο Γιώργος Κακάτσος ήταν που υλοποίησε και το Τοπικό Μαγκαζίνο, μια ιδέα της Χρύσας Προβίδα, βασικής συνεργάτιδός του που δεν είναι παρούσα στη νέα διαδρομή της Αναζήτησης Αγοράς, η οποία έχει πλέον υπότιτλο “ενημερωτικό και διαφημιστικό έντυπο”.

Κώστας Π. Παντελόγλου