Image

Ποιος ο λόγος για βουλευτικές εκλογές;

tsipras-merkelΔεν ήταν, κατά τη γνώμη μου, επαρκείς οι εξηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την παραίτησή του και εκείνη της κυβέρνησής του μετά την υπογραφή εκ μέρους του επαχθούς μνημονίου σε βάρος της πατρίδας και των λαϊκών στρωμάτων, το οποίο ενέκρινε ωστόσο η Βουλή των Ελλήνων με μεγάλη “πολύχρωμη” πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ διαβήκαν το Ρουβίκωνα, συνασπίστηκαν και με τους προηγούμενους των μνημονίων, υποτάχθηκαν και στο διευθυντήριο της υπό γερμανική υπεροχή Ευρώπης.

Δεν υπήρχε λόγος άρον άρον να πάμε σε βουλευτικές εκλογές – τότε γιατί παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του;

Το ερώτημα αυτό ζητά θαρρώ απάντηση σοβαρή, που δε θα στέκεται στα επιδερμικά της επικαιρότητας – την καθιστούν δε επιτακτική ανάγκη οι δηλώσεις παραγόντων του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου (Μέρκελ κά.).

Δεν συνιστούν τέτοια απάντηση, κατά τη γνώμη μου, όσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε σε σχετική ερώτηση της “Real News” (βλ. το φύλλο της στις 23 Αυγούστου 2015) – μια απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος, μετά από εξαντλητική συζήτηση σε συνεδρίασή της, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί.

Και τούτο διότι το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό – το Ευρωπαϊκό διευθυντήριο επιδιώκει δυο πράγματα αυτή τη στιγμή: Πρώτο, ο κόσμος να πάρει πίσω την ψήφο του της 25ης Ιανουαρίου και της 5ης Ιουλίου 2015, το νόημα που έδωσε σ’ αυτή την ψήφο. Αυτό αποτελεί μόνιμη επιδίωξη του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, όπως μας δείχνει η συμπεριφορά του και σε περιπτώσεις ψήφου του λαού διαφορετική από τις αντιλήψεις του διευθυντηρίου, σε άλλες χώρες· επιμένει τότε και σε νέες ψηφοφορίες μέχρι να έχει το επιθυμητό σ’ αυτό αποτέλεσμα. Και δεύτερο, επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιτεύχθηκε στην ψήφιση του νέου επαχθούς μνημονίου σε βάρος της πατρίδας και των λαϊκών στρωμάτων να μετατραπεί σε κυβερνητική πλειοψηφία.

Τις επιδιώξεις αυτές του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου εξυπηρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του, ωθώντας προς βουλευτικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν – περιλαμβανόταν και αυτή του η πράξη στο πακέτο της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό διευθυντήριο τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου.

Κώστας Π. Παντελόγλου