Image

Βιομηχανική Ρύπανση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

3
λεπτά ανάγνωσης

larymnaΣτις 24 Σεπτεμβρίου 1980 μια Σύσκεψη έλαβε χώρα στη Λάρυμνα· συμμετείχαν εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος άλλων φορέων και σωματείων – σκοπός, η συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος, πρωτίστως από την “ΛΑΡΚΟ” Α.Ε.

Διατυπώθηκε υπόμνημα σχετικό και ψήφισμα προς τους αρμοδίους…

Από το υπόμνημα καταχωρώ εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, ορισμένα κατατοπιστικά προφανούς χρησιμότητας, όχι μόνο για τη γνώση της ιστορίας:

“Υπεύθυνα πάντοτε ενδεικτικά σας αναφέρουμε ορισμένες εστίες μολύνσεως του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές μονάδες.

  1. “ΛΑΡΚΟ” Α.Ε.

Ρύπανση αέρος

900 τόννοι καπναιθάλης, σκόνης και άλλων αερίων εκπέμπονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα, από τις καμινάδες των περιστροφικών καμίνων-ηλεκτροκαμίνων-μεταλλακτών-χαλυβουργίας που δυσκολεύουν την αναπνοή μας.

Ρύπανση εδάφους

Βουνά από μαύρη σκόνη, προερχόμενα από τις περιστροφικές, και βουνά από λιγνίτες, αποθηκεύονται καθημερινά δίπλα στα σπίτια μας, καταστρέφοντας ό,τι φυσικό και ωραίο έχει αυτός ο τόπος (σημειωτέον ότι στη θέση αποθηκεύσεως της μαύρης σκόνης, πριν λίγα χρόνια ήταν θάλασσα), όταν δε φυσάει άνεμος τα βουνά σκόνης μεταβάλουν την περιοχή σε μαύρη κόλασης, καταστρέφοντας όλες τις αγροτικές καλλιέργειες, η δε παραμονή στα σπίτια μας καθίσταται προβληματική.

Ρύπανση θάλασσας

α. 5.500 τόννοι σκουριάς ρίχνονται καθημερινά στη θάλασσα.

β. αμέτρητα κυβικά λυμάτων επίσης εκβάλουν στον κόλπο της Λάρυμνας.

γ. Η σκόνη του λιγνίτη, που προέρχεται από την εκφόρτωσή του από τα πλοία ρυπαίνει τη θάλασσα επιπλέοντας στον αφρό και βγαίνει στις ακτές που τις κάνει ακατάλληλες για κολύμβηση, καταστρέφοντας κάθε οργανισμό της θάλασσας, προπαντός το πλαγκτόν που είναι και πηγή ζωής του ανθρώπου.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Καταδικάζουμε το έγκλημα που διαπράττεται από τους υπεύθυνους των βιομηχανικών μονάδων. …

Ζητάμε την άμεση επιτόπου επίσκεψη κλιμακίων αρμοδίων Υπουργείων [Βιομηχανίας, Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υπηρεσιών] και λήψη μέτρων για την βελτίωση του περιβάλλοντος στην περιοχή και την βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε όλοι μαζί, σαν ένας άνθρωπος, με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να δικαιωθούμε, μέχρι να δει ο τόπος μας μία άσπρη μέρα, διότι σήμερα η γαλάζια θάλασσα, η πράσινη βλάστηση και ο χώρος διαμονής μας, είναι μαύρα”.

Προσθέτω πως το το υπόμνημα, από το οποίο απέσπασα τα παραπάνω καταχωρηθέντα, φέρει τις υπογραφές φορέων και σωματείων, αλλά και των Προέδρων των Κοινοτήτων Λάρυμνας, Μαλεσίνης και Μαρτίνου.

Κώστας Π. Παντελόγλου