Σχετικά με μια ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε εκδήλωση του ΚΚΕ για την Ηλέκτρα Αποστόλου

ilektra-apostolouΤην Τετάρτη 26 Ιουνίου 2015 μια εκδήλωση του ΚΚΕ για την Ηλέκτρα Αποστόλου έλαβε χώρα στο Νέο Ηράκλειο, εκδήλωση στην οποία μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα (βλ. “Ριζοσπάστης”, Σάββατο 27 Ιουνίου 2015).

Μη έχοντας ακριβή γνώση περί Ηλέκτρας Αποστόλου η Αλέκα Παπαρήγα δεν μπόρεσε να τοποθετήσει την Ηλέκτρα εν τόπω και εν χρόνω, μα ούτε και σε σχέση με το ανθρώπινο τοπία γύρω της, και φυσικά το κομματικό γίγνεσθαι τόσο τα χρόνια του Μεσοπολέμου όσο και εκείνα της Κατοχής, ώστε να δώσει μια σφαιρική εικόνα γι’ αυτήν, αντλώντας ωφέλιμα προς μετάδοση στη νέα βάρδια του κόμματος και ευρύτερα του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Για να καλύψει το κενό προσπάθησε δυο πράγματα: πρώτο να αναφερθεί και μάλιστα εν εκτάσει σε προσωπικές της απόψεις επί ασχέτων κυρίως ζητημάτων και δεύτερο σε απόψεις που με επιμονή προωθούν οι τα πρώτα φέροντες στο ΚΚΕ τα τελευταία ιδίως χρόνια αναθεωρώντας τα της ιστορικής διαδρομής του κόμματος.

Στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, γνωρίζοντας για την διαδρομή της Ηλέκτρας Αποστόλου, που περιλάμβανε και το Νέο Ηράκλειο, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα -και συν τοις άλλοις- των ιδεών την πόλη (και στην τέχνη και στην επιστήμη), χρωστούμε αναφορές στην Ηλέκτρα που είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Πόλη μας και την αγωνιστική της πρωτοπορία.

Κώστας Π. Παντελόγλου