Image

Όταν ο Δήμος πάλευε την υπόθεση του Γηπέδου της ΑΕΚ, επί Δημαρχίας του γιατρού Νίκου Αδαμόπουλου (Απόσπασμα επισήμου εγγράφου του)

gipedo aekΚαταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” απόσπασμα του με αρ. πρωτοκόλλου 3193/6.3.2003 εγγράφου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, υπογραφόμενο από τον Δήμαρχο Νίκο Αδαμόπουλο, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων – Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος / Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Το έγγραφο αυτό αφορούσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την “Ανέγερση Νέου Σταδίου και Πολυλειτουργικού Κέντρου ΑΕΚ”, για την οποία είχε σταλεί στον Δήμο το υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 131370/25.2.2003 έγγραφο του Υπουργείου.

Ας δούμε τι έλεγε στο απόσπασμα που καταχωρώ σήμερα ο Δήμος μας δια του Δημάρχου, όταν πάλευε την υπόθεση του Γηπέδου της ΑΕΚ, και δεν εθεάτο βεβαίως τα τεκταινόμενα σε βάρος της Πόλης και του πνεύμονά της, του Δάσους μας, από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ και τα πολιτικά τους στηρίγματα.

“Όπως είναι γνωστό, με το ανωτέρω σχετικό, διαβιβάσατε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου [Ανέγερση Νέου Σταδίου και Πολυλειτουργικού Κέντρου ΑΕΚ], για έκφραση γνώμης και απόψεων επ’ αυτής από: α) Εκτελεστική Επιτροπή Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας β) Υπουργείο Γεωργίας Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος γ) Υπουργείο Πολιτισμού δ) Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το ανωτέρω σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο μόνον, μη συνοδευόμενο δηλαδή από φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κοινοποιήθηκε στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας (αρ. πρωτοκόλλου Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας 2819/3.3.2003). Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε την 4.3.2003 μας ενημερώσατε ότι, θα επιδιώξετε να αποκτήσετε ζητώντας από τον μελετητή της ΑΕΚ ένα ακόμη αντίγραφο του φακέλου, προκειμένου να προσέλθουμε στα Γραφεία της Υπηρεσίας σας και μελετώντας τον εκεί να λάβουμε γνώση του περιεχομένου του.

Επιφυλασσόμενοι να διατυπώσουμε τις τελικές μας απόψεις μόλις και όταν λάβουμε γνώση του περιεχομένου του φακέλου της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επιθυμούμε και παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη σας τα πιο κάτω:

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  

2) Ακόμη κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρ. 38 του Π.Δ. 410/1995 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας)

“1. Προκειμένου να εκδώσουν οι Κρατικές Αρχές οποιαδήποτε διοικητική κανονιστική πράξη, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τα ρυθμιστικά ή χωροταξικά σχέδια πρέπει να ζητούν την γνώμη των Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων των Δήμων ή των Κοινοτήτων ή των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, στην περιφέρεια των οποίων πρόκειται να ισχύουν αυτές οι πράξεις…”.

Πιστεύουμε ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την Πόλη μας, έστω και αν δεν προβλέπεται ρητά από την ειδική νομοθεσία, θα έπρεπε ο Δήμος να ενημερώνεται επισήμως και να ζητούνται οι απόψεις του.

3) Σχετικά με το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας έχει αποφανθεί με την υπ’ αριθμ. 56/2003 απόφασή του, όπως στην συνέχεια συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 58/2003 όμοια (σας αποστέλλουμε αντίγραφα των αποφάσεων).

4) Σας αποστέλλουμε επίσης αντίγραφα των εγγράφων:

α) της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, αρ. πρωτοκόλλου 218/20.2.2003, 1415/16.10.2001

β) του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, αρ. πρωτοκόλλου 1363/25.5.2001

γ) της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αρ. πρωτοκόλλου 13946/4883/26.7.2001

δ) της ΕΥΔΕ/ΕΣΕΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αρ. πρωτοκόλλου α60/22.1.2001 και 1417/28.5.2001

για ενημέρωσή σας, επί της προηγηθείσης αλληλογραφίας, σχετικά με το θέμα, το περιεχόμενο των οποίων παρακαλούμε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .”.

Προσθέτω πως το έγγραφο αυτό του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας έχει την ένδειξη “εξαιρετικά επείγον”, έτυχε επεξεργασίας από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, και ειδικότερα από τον Γ. Κοτρώτσο, ο οποίος ήταν και ο επί των πληροφοριών σχετικά.

Κώστας Π. Παντελόγλου