Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στον έντυπο Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας, τ. 92, Μάιος-Ιούνιος 2017. Μια πενταετία αργότερα, είμαστε μερικά βήματα πιο πίσω κι έτσι το κείμενο παραμένει επίκαιρο…
Μουσικές παραστάσεις στην κεντρική εξέδρα της πλατείας Πατριάρχου ήταν η μία όψη του τριήμερου γιορτασμού της Πρωτομαγιάς στην πόλη μας· η άλλη όψη ήταν θεατρικές παραστάσεις για παιδιά στο Δάσος – όλα αυτά Σάββατο 29 Απριλίου, Κυριακή 30 Απριλίου και Δευτέρα 1 Μαΐου 2017.
Και ο κόσμος της εργασίας θα έπρεπε να έχει τη θέση του στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πόλη μας – ας αναζητηθεί η αυθεντικότερη φυσικά μορφή αυτού του κόσμου και ας επιδιωχθεί η καθημερινή του συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην πόλη, με κορυφαία τέτοια συμμετοχή στης Πρωτομαγιάς τον γιορτασμό.
Όσον αφορά το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς, ηλίου φαεινότερο πως χρειάζεται βελτίωση. Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό;
Από τον τρόπο που θέτω το ζήτημα είναι θαρρώ φανερό πως δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του πανηγυριού· κάθε άλλο.
Είμαι υπέρ του εμπλουτισμού του πανηγυριού με πιο πολλά μαγιάτικα στεφάνια, μαγιάτικα λουλούδια, που ήταν το χαρακτηριστικό του πανηγυριού τα χρόνια του ’50 και του ’60 όπως το βιώσαμε – και βεβαίως τα προπολεμικά χρόνια, καταπώς μας έχουν διηγηθεί μεγαλύτεροι από μας και περιγράφουν οι προπολεμικές εφημερίδες.
Απ’ την άλλη μεριά νοείται πανηγύρι, απ’ αυτά που φτιάχνονταν στους περιβόλους των εκκλησιών ανά την Ελλάδα, χωρίς παιδικά παιχνίδια; Γιατί λοιπόν να μην εμπλουτίσουμε το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς με πλήθος παιδικών παιχνιδιών, που να χαροποιούν την καρδιά και να παιδαγωγούν το πνεύμα των παιδιών κάθε ηλικίας, καλλιεργώντας και τη φαντασία τους;
Και τα βιβλία, παιδικά και άλλα, ας υπάρξουν σε ισχυρές δόσεις στο πανηγύρι της Πρωτομαγιάς στην πόλη μας – πλουτίζουν τις γνώσεις και φτιάχνουν χαρακτήρα, όταν είναι διαλεγμένα με προσοχή από μια αγορά πλούσια σε αριθμό βιβλίων (και κακών και αδιάφορων βεβαίως).
Από χρόνο σε χρόνο ας μετράμε αύξηση των πάγκων που θα πουλούν λουλούδια και στεφάνια, παιδικά παιχνίδια και βιβλία – Μα πώς; Πριμοδοτώντας τους πάγκους που θα τα πουλούν κατά το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς· ο Δήμος ας χρεώνει τα μισά λεφτά ως ενοίκιο στους κατόχους τέτοιων πάγκων.
Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στην πόλη μας οφείλει τέλος και την επιθεώρηση του κόσμου της εργασίας, την αναφορά των αυθεντικών, των γνήσιων εκπροσώπων αυτού του κόσμου, την κατά το δυνατό απεικόνιση της ιστορικής του διαδρομής, την προβολή των δίκαιων αιτημάτων του.
Κώστας Π. Παντελόγλου