Image

Αντί για “γήπεδο στο χωράφι μας”, μια πόλη ανάποδα!

“Fan Zone” στο Παρίσι το 2016, με τα τοπόσημά της και τα όλα της!

“Είναι πλέον κι επίσημο”, έγραψαν κατά παραγγελία οι αεκόφρονες ιστοσελίδες, ενημέρωνοντας το φιλοθέαμον κοινό ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία φάκελο υποψηφιότητας ώστε ο τελικός του Europa Conference League 2023 να πραγματοποιηθεί στην OPAP Arena της πόλης μας.

Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε στα σχετικά καρμπόν δημοσιεύματα: “Επισημάνθηκαν με αναλυτικούς χάρτες στη Νέα Φιλαδέλφεια οι χώροι στους οποίους μπορούν να στηθούν τα fan zones για τους οπαδούς των δυο φιναλίστ”.

Εμείς, ως παθόντες κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν έγινε τώρα επίσημο πως δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε στοιχειωδώς τι θα προκύψει μπροστά στην πόρτα μας αύριο.

Η ευθύνη γι’ αυτή την … “ευχάριστη κατάσταση” δεν βρίσκεται, βεβαίως, στην πλευρά του Μελισσανίδη, που τη δουλειά του κάνει. Βρίσκεται στην πλευρά των αδιάφορων της πόλης, όλων των πολιτικών χρωματισμών, αλλά και σε όσους έχοντας πολιτικές ευθύνες, στον δήμο και αλλού, στήριξαν και στηρίζουν (… αντικειμενικά!) τη μεταβολή μιας περιοχής κατοικίας σε κέντρο διερχομένων με διάφορους τρόπους.

Οι τελευταίοι έχουν επίσης όλους τους πιθανούς χρωματισμούς: κιτρινόμαυρα ενεργούμενα όπως ο Γιάννης Βούρος, τυχοδιώκτες όπως η τοπική δεξιά που τον εξέλεξε και το τοπικό “προοδευτικό κέντρο” που τον στήριξε στην πορεία, άλλες δυνάμεις της τοπικής παραδοσιακής δεξιάς που ήθελαν ήδη από το 2019 να έχουν πάρει αυτοί το δαχτυλίδι απ’ τον Κουροπαλάτη, κλασικές πασοκικές δυνάμεις που έχουν κάνει πολλά μεροκάματα εδώ και δεκαετίες για ανάλογους σκοπούς και δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει ένσημα, “αριστεροί ριζοσπάστες” του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ που μας τελείωσε και περιέλαβαν την κατασκευή γηπέδου με προδιαγραφές UEFA στους στρατηγικούς στόχους του δήμου μας ήδη απ’ το 2015, ανυποχώρητοι κομμουνιστές, που πράγματι δεν υποχωρούν διότι δεν έχουν κάνει κανένα βήμα μπροστά, δήθεν αναρχικοί που μεταξύ θέσεων αρχών και realpolitik επιλέγουν τη δεύτερη κοκ.

Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον μια αναλυτική θεωρητική προσέγγιση στο όλο θέμα των στάσεων των πολιτικά ευθυνόμενων, αν δεν συνέπιπτε με ένα πραγματικό, καθημερινό πρόβλημα: ότι ο χουλιγκανισμός είναι κίνημα που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως την κοινωνία, και όχι καρναβαλικό παιχνίδι των λούμπεν στρωμάτων – κι ας είναι αυτά που, δήθεν, θα φέρουν την ανάπτυξη γύρω απ’ το γήπεδο, ψειρίζοντας περίπτερα και καφετέριες…

Ας καλωσορίσουμε, λοιπόν, τη νέα εποχή ανάπτυξης – ανάπτυξης της αντικοινωνικότητας, μ’ ένα βίντεο απευθείας απ’ το καθ’ ύλην αρμόδιο για το καρναβαλικό παιχνίδι hools.net… Χρησιμοποιήστε το για να φανταστείτε τις μορφές αντικοινωνικότητας που αναπτύσσονται με λιγότερο ορατούς τρόπους σε άλλα πεδία της καθημερινότητας.

ΥΓ. Σε ό,τι αφορά το κομμουνιστικό κόμμα που γενικώς επιδιώκει να διαχωρίζεται, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι αν και κέρδισε … ψήφισμα στο ΔΣ της ΝΦ-ΝΧ που λέει τα σωστά, η εκδήλωση-συζήτηση της ΚΟΒ ΝΦ-ΝΧ στις 12/2 στο ΠΠΙΕΔ δεν ακολουθήθηκε από σχετική ανακοίνωση για το περιεχόμενό της, ώστε να μάθει ο λαός τι συζητήθηκε. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη μας που αυτή τη φορά ο φίλος της παράταξης Νίκος Αγγελίδης δεν είχε μπαταρία για να τραβήξει βίντεο, ώστε να μάθουμε κι εμείς που δεν πήγαμε τι διημείφθη.

π.