Image

Σελίδες πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας – Η λαϊκή παρουσία στις 23 Ιουλίου 1974 .2 (κατά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967)

Στη λαϊκή παρουσία στις 23 Ιουλίου 1974, κατά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, έχει αναφερθεί και ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδοσόπουλος σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα Απογευματινή στις 22 Ιουλίου 1975 – ας μου επιτραπεί να καταχωρήσω παρακάτω σχετικές παραγράφους του δημοσιεύματός του, πριν αναφερθώ στα του Τάσου Θεοδοσόπουλου:

Παράγραφος πρώτη:

“Ο αντιστράτηγος Αγαμέμνων Γκράτσιος, Διοικητής τότε της ΑΣΔΕΝ, γύρισε από μια επιτόπια έρευνα της καταστάσεως στο κέντρο της πόλεως. Ήταν εντυπωσιασμένος από τον όγκο του πλήθους και τον άδολο ενθουσιασμό του. Παντού θερμές εκδηλώσεις για την πτώση της δικτατορίας, χωρίς καμιά ανησυχητική ένδειξη. “Πήγαν να με βγάλουν από το αυτοκίνητό μου και να με σηκώσουν στα χέρια”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Την ίδια εικόνα του ανυπόκριτου ενθουσιασμού έδωσαν και οι πρώτοι από τους πολιτικούς που άρχισαν, αργότερα να ξανάρχονται για τη νυκτερινή σύσκεψη, κ.κ. Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας και Πέτρος Γαρουφαλιάς. Παραλήρημα χαράς. Κανένα σημάδι για φασαρίες και πολύ περισσότερο για έκτροπα”.

Παράγραφος δεύτερη:

“Η Αστυνομία είχε αποκλείσει, από νωρίς, με διπλές σειρές αστυφυλάκων όλο τον χώρο μπροστά στα Παλαιά Ανάκτορα. Από το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία” μέχρι την πόρτα του Εθνικού Κήπου, απέναντι από την οδό Ξενοφώντος. Στην ανταύγεια των φώτων της πλατείας Συντάγματος, φάνταζε ο όγκος του συγκεντρωμένου, κάτω από τα σκαλιά, πλήθους και οι ιαχές του δονούσαν την ατμόσφαιρα. Δύο πολυπληθείς ομάδες νέων, η μία στο πεζοδρόμιο των γραφείων της Β.Ε.Α. και η άλλη στην έξοδο της οδού Ξενοφώντος, φαίνονταν επικεφαλής των διαδηλωτών, κραυγάζοντας διάφορα αντιδικτατορικά συνθήματα. Αλλά κι αυτοί, χωρίς καμιά επιθετική διάθεση. Ο συνταγματάρχης [Μπραβάκος] επισκόπησε για αρκετή ώρα την κατάσταση. Πήρε πληροφορίες από τους επικεφαλής αστυνομικούς και ξαναγύρισε προς τα Παλαιά Ανάκτορα. Στην κορυφή του απάνω διαζώματος του Μνημείου του Αγνώστου, τον πλησίασε ο αστυνομικός διευθυντής Λαδιάς, με το ραδιοτηλέφωνο ανοιχτό στα χέρια, κι άρχισε να του δίνει αναφορά: “Εκτός από τις δύο αυτές ομάδες που είδατε, και μια άλλη, έξω από του Παπασπύρου, σε όλα τα υπόλοιπα μέρη συγκεντρώσεων επικρατεί τάξις. Στην Ομόνοια, ο κόσμος κάθεται στα πεζοδρόμια και τραγουδά! … Πάντως, πρόσθεσε, τα αυτοκίνητα με τους άνδρες και τους εκτοξευτάς δακρυγόνων είναι έτοιμα και βρίσκονται σε επίκαιρες θέσεις!”.

Το δημοσίευμα της 22ας Ιουλίου 1975 του δημοσιογράφου Τάσου Θεοδοσόπουλου ήταν αποκαλυπτικό για τον τρόπο που τα κατάλοιπα του δικτατορικού καθεστώτος που κατέρρεε, έπαιζαν προφανώς το τελευταίο τους χαρτί, σκορπίζοντας ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τη λαϊκή παρουσία στις 23 Ιουλίου, με σκοπό οι δυνάμεις ασφαλείας να επιτεθούν στον κόσμο, ώστε να ανακοπούν οι θετικές εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί προς αποκατάσταση της Δημοκρατίας – αυτός είναι ο λόγος που ο Σόλων Νεοκ. Γρηγοριάδης το καταχώρησε ολόκληρο αυτό το δημοσίευμα στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974.

Προσθέτω πως ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδοσόπουλος είχε τις πληροφορίες του από πρώτο χέρι. Φίλος του συνταγματάρχη Μπραβάκου, κυκλοφόρησε, μόνος αυτός εκ των συναδέλφων του, στα άδυτα των Παλαιών Ανακτόρων εκείνες τις ώρες που γεννοβολούσαν εξελίξεις…

Κώστας Π. Παντελόγλου