Image

Μια αναφορά στην κινητή περιουσία της βασιλικής οικογενείας της Ελλάδος (1974)

Όσα ακολουθούν έχω αποσπάσει από δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα (22 Δεκεμβρίου 1974) που φέρει την υπογραφή του Ευσταθίου Βλάχου – το δημοσίευμα αυτό έχει μεταφέρει ολόκληρο ο Σόλων Νεοκ. Γρηγοριάδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, στο έργο του Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974.

“Αρκεί να σημειωθή ότι για την κινητή περιουσία χρειάσθηκε κατά την απαλλοτρίωση να γίνουν 9.000 καταμετρήσεις που αφορούν σε 100.000 αντικείμενα. Μεταξύ άλλων απογράφηκαν:

  • 1.226 πίνακες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, κλπ.
  • 891 μικρά και μεγάλα έργα τέχνης της αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής
  • 374 τάπητες
  • 17.500 τόμοι σπάνιων εκδόσεων
  • 13.100 χρυσά και αργυρά αντικείμενα.

Δεν αναφέρονται εδώ τα έπιπλα, τα χρυσά και αργυρά είδη οικοσκευής, οι πλούσιες κάβες, τα άλογα, τα 32 σκάφη και τα 30 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων 4 Ρολλς-Ρόϋς και 10 Φορντ. Επίσης δεν είναι γνωστό πόσα αντικείμενα (και ποιας αξίας) ήταν αυτά που έπαιρνε ο Κωνσταντίνος στο εξωτερικό μέχρι το 1973 που έγινε η απαλλοτρίωση, με ανθρώπους του που έστελνε στην Ελλάδα. Άγνωστο παραμένει επίσης τι πήρε μαζί του διαφεύγοντας με το αεροπλάνο στο εξωτερικό, μετά την αποτυχία του κινήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1967. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ήταν ό,τι πολυτιμώτερο και μεγαλύτερης αξίας διέθετε η οικογένεια…”.

Προσθέτω πως ο Σόλων Νεοκ. Γρηγοριάδης, γιος του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων Νεόκοσμου Γρηγοριάδη και Εθνοσύμβουλος και ο ίδιος, ήταν αδελφός της Έλλης Γρηγοριάδη, που υπήρξε σύζυγος της ψυχής του Ιωνικού μας Κόκου Ραπτάκη.

Κώστας Π. Παντελόγλου