“Αρχαιοελληνική Γεφυροποΐα”

2
λεπτά ανάγνωσης
elefsina
Η ρωμαϊκή γέφυρα της Ελευσίνας

Για μια έκδοση του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο λόγος σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” – πρόκειται για τα πρακτικά μιας ημερίδας της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ)· την εκδοτική επιμέλεια είχε ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος.

Όσα αμέσως παρακάτω καταχωρώ έχει διατυπώσει ο Καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Γκαζέτας και περιλαμβάνονται και στην παρουσίαση της έκδοσης “Αρχαιοελληνική Γεφυροποΐα” από το “Ενημερωτικό Δελτίο” του ΤΕΕ (τεύχος 2322, 6 Δεκεμβρίου 2004, Σελ. 76):

“Στο μικρό (σε έκταση) αυτό βιβλίο των 100 σελίδων, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί πρώτα-πρώτα για το συνολικό ζήτημα των Αρχαιοελληνικών Γεφυρών και αν αντιληφθεί ότι σε εποχές συνεχών πολεμικών και οικονομικών κρίσεων τα μόνιμα λίθινα ζεύγματα δεν ήταν η καλύτερη λύση. Παρά ταύτα, μέσα στο βιβλίο της ΕΜΑΕΤ παρακολουθούμε σιγά-σιγά και τη γένεση των πέτρινων εκφορικών γεφυρών απ’ τα μυκηναϊκά χρόνια, την εξέλιξή τους στις πλακοσκεπείς γέφυρες της κλασικής περιόδου, μέχρι την εμφάνιση των μεγάλων (για την εποχή τους) εκφορικών και αψιδωτών γεφυρών της ελληνιστικής περιόδου. Έτσι, η “ρωμαϊκή” γέφυρα της Ελευσίνας έρχεται ως σχεδόν φυσική συνέπεια αυτής της εξέλιξης. Στο άλλο άκρο της χρονικής κλίμακας, η μεταβυζαντινή γέφυρα της Άρτας και τα στατικά, υδραυλικά και γεωτεχνικά προβλήματά της, συμπληρώνει αυτή την ιστορική και τεχνολογική περιδιάβαση.

Οι συγγραφείς των κεφαλαίων του έργου, αρχαιολόγοι και μηχανικοί επιστήμονες στο θέμα της Αρχαιοελληνικής Γεφυροποιΐας, καταθέτουν τα στοιχεία τους, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο μεράκι και ζήλο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης κάνει ένα μικρό νοερό ταξίδι, μερικές χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να ανακαλύπτει κανείς τις προσπάθειες των προγόνων μας να τιθασεύσουν την Ελληνική φύση, γράφοντας συνάμα ιστορία”.

Κώστας Π. Παντελόγλου