Image

Δυο λόγια για τα γραφεία της “Μάχης”, της εφημερίδας του ΣΚ-ΕΛΔ, και μερικούς απ’ τους συντάκτες της

Από το βιβλίο του εκ των κορυφαίων της δημοσιογραφίας Ριχάρδου Σ. Σωμερίτη – με σημαντική παρουσία, επί δεκαετίες στον ελληνικό, αλλά και τον γαλλικό τύπο – που κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο Οι λέξεις και οι μάχες είναι όσα ακολουθούν:

“Τα γνώριζα καλά τα γραφεία της στοάς Πεσμαζόγλου, όσα είχε μπορέσει να νοικιάσει η ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας): λίγα δωμάτια, με το μεγαλύτερο για τη Μάχη και τα άλλα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα-ΕΛΔ και τη νεολαία του. … Από τη Μάχη πέρασαν στο ξεκίνημά τους, εκτός από τον Καλλιγά, και πολλοί άλλοι σημαντικοί δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Πηλιχός – που όταν έφτασε πάμφτωχος αλλά ταλαντούχος από τη Χαλκίδα, με δίκαιη συστατική επιστολή του Γιάννη Σκαρίμπα, έστρωνε χαρτί στο τραπέζι της Σύνταξης για να κοιμηθεί -, αλλά και ο Ηλίας Σπορίδης, ο Μέμος Φαράκος και τόσοι άλλοι…

Στο δωμάτιο-αίθουσα της βδομαδιάτικης Μάχης, το πρώτο τραπέζι αριστερά ήταν του ταμία, μετά του λογιστή-οικονομικού υπεύθυνου Γιάννη Σπυριδάκη που γνώριζε θαυμάσια και τα εργατικά, στη συνέχεια το γραφείο του Γιάννη Τσιριμώκου (Γιάννη Μαρή), από κοντά ένα-δυο άλλα γραφεία για τους λίγους συντάκτες, όπως τον Μανούσο Πλουμίδη, με το ευγενικό, φιλικό, αλλά πάντα μελαγχολικό χαμόγελό του, που είχε από μέρους της νεολαίας της ΕΛΔ υπογράψει τον Φλεβάρη του 1943 το ιδρυτικό της ΕΠΟΝ και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους και πιο υπεύθυνους πολιτικούς και διπλωματικούς συντάκτες του ελληνικού τύπου (Μάχη, Ελευθερία, Το Βήμα).

Στο βάθος δεξιά, κοντά στο παράθυρο, είχε το γραφείο του ο πατέρας μου, που ήταν από την ίδρυση της εφημερίδας ο πολιτικός διευθυντής της. Την εποχή εκείνη που πρωτοδούλεψα (1948) ήταν και ο δημοσιογραφικός διευθυντής της. Είχε μάλιστα κάνει μια απόπειρα να εγγραφεί στην Ένωση Συντακτών. Μετά από πολλές περιπέτειες, οι δεξιοί που διοικούσαν πια το δημοσιογραφικό σωματείο, με παντοδύναμο πρόεδρο τον ακροδεξιό Κρανιωτάκη, τον απέκλεισαν”.

Με τον πατέρα του Ριχάρδου Σωμερίτη, τον Στρατή Σωμερίτη, εκλεγήκαμε Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθηναίων στις πρώτες μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών δημοτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου 1975, μετέχοντες του Συνδυασμού της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” μ’ επικεφαλής τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, που εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Στρατής Σωμερίτης και στα της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως έχει αφήσει ενδιαφέρον το αποτύπωμά του.

Κώστας Π. Παντελόγλου