Image

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Μητρόπολης και του Δήμου ΝΦ-ΝΧ για την ανέγερση βρεφικού-παιδικού σταθμού σε δημοτικό οικόπεδο

Διάβασα την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου τη σχετική με την υπογραφή της σύμβασης αυτής και είδα την φωτογραφική της πλαισίωση.

Τι θα είχα να παρατηρήσω;

Σε συμβολικό καταρχήν επίπεδο: Η Μητρόπολη ζητά και ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ τής δίνει αυτό που ζητά, ένα δημοτικό οικόπεδο – πού είναι λογικό να υπογραφεί η σχετική σύμβαση; Στο Δημοτικό Μέγαρο, λέγω εγώ και όχι στο Μητροπολιτικό, αν φυσικά θεωρούμε, πολύ περισσότερο, ότι “Ο Δήμος πρέπει να είναι ο αφέντης μέσα εις την Πόλιν”.

Η εντός εισαγωγικών φράση δεν είναι δική μου. Της Κεντρικής Ενώσεως των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος είναι και διατυπώθηκε αμέσως μετά την επανασύσταση της Ενώσεως, αρχές της δεκαετίας του ’50, σε Υπόμνημά της προς τον Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, η οποία αναδέιχθηκε στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952 – και συνοδευόταν μάλιστα η φράση αυτή και με τα εξής: “και αυτός [ο Δήμος δηλαδή] να μεριμνά περί όλων εν γένει των ζητημάτων, τα οποία αφορούν την Πόλιν, οιασδήποτε φύσεως και αν είναι αυτά”.

Δεν ήταν επαναστάτες ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ενώσεως των δήμων και Κοινοτήτων που υπέγραφαν αυτό το Υπόμνημα· του ιδίου πολιτικού κλίματος με τους κυβερνητικούς ήταν, ήταν όμως αυτοδιοικητικοί και όχι υποτακτικοί σε αλλότριες δυνάμεις, σε παράγοντες του επιχειρηματικού “αθλητισμού”, μητροπολίτες του real estate κά.

Στέκομαι και στο ότι, όπως λέγει η ανακοίνωση, η υπογραφή της παραπάνω σύμβασης “σηματοδοτεί … την εκκίνηση ενός σημαντικού έργου, ενός σύγχρονου σχολείου, που θα προσφέρει ένα καινοτόμο παιδαγωγικό μοντέλο προσχολικής αγωγής”.

Σε άλλο κείμενό μου σημείωσα πως στην περίπτωση του ΟΤ 445 ο μητροπολίτης Γαβριήλ κάνει λόγο για πολυχώρο “μοντέλο για την οικιστική ανάπτυξη” – σαν πολλά μοντέλα δεν μαζεύονται από αναρμόδιο πρόσωπο, που με αμετροέπεια δηλώνει λες και είναι πολιτευόμενος;

ΥΓ. Η φωτογραφική απεικόνιση του εσωτερικού του Μητροπολιτικού Μεγάρου καταδεικνύει θαρρώ, συν τοις άλλοις, οικονομική ισχύ της Μητρόπολης – γιατί λοιπόν επιδιώκει και επιτυγχάνει αφαίρεση αυτοδιοικητικής περιουσίας και αυτοδιοικητικού χρήματος, υποκαθιστώντας μάλιστα την Αυτοδιοίκηση στις αρμοδιότητές της, αντί να τη στηρίζει και να τη βοηθά;