Image

Και τον Σαράντη Γιαννακακίδη δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

Ο Σαράντης Γιαννακακίδης μαζί με άλλους Φιλαδελφειώτες εξόριστους στον Άη Στράτη, 1950

Ο Σαράντης Γιαννακακίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1918. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε στον ξύλινο Μικρασιατοπροσφυγικό συνοικισμό του Γηροκομείου και από εκεί, μετά τη φωτιά το τέλος του Ιουλίου 1927, στο Συνοικισμό των Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Βρυούλων, παρά την πλατεία Πατριάρχου.

Ο Σαράντης Γιαννακακίδης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση τα Κατοχικά χρόνια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, μετέχοντας ενεργά στις πολύμορφες αντιστασιακές δραστηριότητες.

Η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης μέτρησαν βήματα του Σαράντη Γιαννακακίδη τους μεταπολεμικούς χρόνος των διωγμών. Τον γνώρισα από κοντά κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών της βίας και νοθείας της 29ης Οκτωβρίου 1961· ήμασταν από τους ελάχιστους τότε παρόντες στην προεκλογική συγκέντρωση της προδικτατορικής ΕΔΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που διεξήχθη σε συνθήκες αφόρητης αστυνομοκρατίας.

Θυμάμαι ακόμη τον Σαράντη Γιαννακακίδη στα γραφεία της προδικτατορικής ΕΔΑ – τα οποία βρίσκονταν επί της οδού Βρυούλων 4, απέναντι σχεδόν από το σπίτι του – την ημέρα της προεκλογικής συγκέντρωσης (και λίγο πριν απ’ αυτήν) του Συνδυασμού του Δημάρχου μας Νικολάου Τρυπιά ενόψει των δημοτικών εκλογών της 5ης Ιουλίου 1964. Ενδιαφερόταν ζωηρά για την παρουσία σ’ αυτή τη συγκέντρωση του κόσμου της Αριστεράς και των καινούργιων εκπροσώπων της στον Συνδυασμό (Παντελής Παντελόγλου, Παναγιώτης Βιτσαξής, Νίκος Κασάμπας).

Έντονη στη μνήμη μου και η συνάντησή μας μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών μπροστά στο σπίτι του στην οδό Βρυούλων. Μοιραζόμουν τότε την ευθύνη της “Ενωμένης Αριστεράς” – τα γραφεία της και πάλι στην οδό Βρυούλων, αρ. 12 – με τον παλιό αγωνιστή Βύρωνα Βερνέζη, εκπροσωπώντας εγώ το κομμουνιστικό κόμμα.

Ήταν εκεί που μου είπε: “Τους είπα κάτω, οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι οι Παντελόγλου, ο πατέρας και ο γιος του ο Κώστας”. Ήταν τότε η κατάσταση για το κόμμα άκρως δυσχερής.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του να πληροφορηθεί τα καθέκαστα που οδήγησαν στη μη επανεκλογή του πατέρα μου ως Δημοτικού Συμβούλου Νέας Φιλαδέλφειας κατά τη δεύτερη εκλογή, εκείνη του μηνός Ιουλίου 1975 – η θλίψη του για το γεγονός και τα καθέκαστα ειλικρινής και μεγάλη.

Ο Σαράντης Γιαννακακίδης διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας από το 1979 ως και το 1990, εκλεγείς και στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κατά καιρούς, πάντα επί Δημαρχίας Σάββα Σταματιάδη.

Ο Σαράντης Γιαννακακίδης πέθανε το 2006. Είχε προηγηθεί στο τελευταίο ταξίδι η σύζυγός του Ειρήνη Γιαννακακίδου, ιδιαιτέρως διακριθείσα στον συνδικαλισμό ενός κλάδου εργαζόμενων, εκείνου των Εμποροϋπαλλήλων, αναδειχθείσα και σε Πρόεδρο του Σωματείου τους.

Κώστας Π. Παντελόγλου