Image

Και τον Γιάννη Λεοντίδη δεν ανέφερε ο κύριος Σερετάκης

23 Απριλίου 1944, εκδρομή στον Πύργο Βασιλίσσης. Δεξιά ο Γιάννης Λεοντίδης

Ο Γιάννης Λεοντίδης γεννήθηκε το 1922 στον Βόλο. Με την οικονομική κρίση του 1929, ο πατέρας του Άγγελος, με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία, που διατηρούσε κατάστημα κηροποιίας, χρεοκόπησε και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Γιάννης Λεοντίδης φοίτησε στο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας, το οποίο και τελείωσε το 1939. Στην Κατοχή εντάχθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ Νέων και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ, ενεργά παρών στο σύνολο της δράσης τους.

Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών ανήκε στη δύναμη του 4ου Τάγματος του 3ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Νικηφόρο (Βασίλη Γρατσία). Κράτησε ημερολόγιο που καλύπτει εν μέρει την περίοδο των Δεκεμβριανών και εν μέρει την περίοδο της υποχώρησης.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Νέα Μάδυτο για την ακρίβεια, όπου και κατοικούσε. Υπήρξε τότε υπεύθυνος της ΕΠΟΝ Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στον εμφύλιο συμμετείχε για ένα διάστημα στην παράνομη ΕΠΟΝ.

Ο Γιάννης Λεοντίδης είχε δύο αδελφές ενταγμένες στην Αντίσταση, την Λούλα (Κλεοπάτρα) και την μεγαλύτερη Μαρίκα, που ήταν παντρεμένη με τον αντιστασιακό Στάθη Μαργετίδη. Απολυμένος από το ΙΚΑ όπου είχε προσληφθεί κατά την Κατοχή, κατέφυγε στην επιχείρηση μονώσεως κτιρίων που είχε βάλει μπροστά ο Στάθης Μαργετίδης μετά τη δική του απόλυση από το ΙΚΑ. Όταν πέθανε ο Στάθης Μαργετίδης το 1959, συνέχισε μόνος του ως τον θάνατό του στις 29 Ιουνίου 1993.

Στο Αρχειοτάξιο 21, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Δεκέμβριος 2019), έχει καταχωρηθεί το ημερολόγιο του Γιάννη Λεοντίδη, με πληροφορίες για τον ίδιο και συναγωνιστές του, αλλά και σχετικό φωτογραφικό υλικό (βλ. σελ. 140-162).

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text