Image

Περί αξιοπιστίας του τοπικού τύπου

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε με την έλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων με το μανδύα της ΑΕΚ στην πόλη μας, μετά το 2013, ήταν και η απίσχνανση του τοπικού τύπου από τα λιγοστά στοιχεία κοινωνικής χρησιμότητας που είχε ως τότε.

Το πέρασμα των αναγνωστών στην ψηφιακή εποχή συνέπεσε, λίγο-πολύ, με την ύπαρξη στη Νέα Φιλαδέλφεια ενός θέματος υπερτοπικής σημασίας και ενδιαφέροντος, δηλαδή της “Αγιά Σοφιάς” του Μελισσανίδη. Και ποιοι ενδιαφέρονταν γι’ αυτό το θέμα; Μα φυσικά οι απανταχού οπαδοί.

Εκ των πραγμάτων, αυτό το γεγονός οδήγησε στην αύξηση των επισκεψιμοτήτων των ηλεκτρονικών σελίδων των τοπικών μέσων, δυσανάλογα για τα τοπικά μας μέτρα, όταν αυτές ασχολούνταν με το γήπεδο, και μάλιστα όταν ασχολούνταν με το γήπεδο κατά ευνοϊκό τρόπο.

Όμως τα εντυπωσιακά γραφήματα επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων είναι μεγάλη ντρόγκα – κι έτσι, για να προσελκύσουν περισσότερους offshore αναγνώστες, υπήρξαν διαχειριστές ιστοσελίδων της πόλης που επί μεγάλο χρονικό διάστημα ευνόησαν αυτή την επισκεψιμότητα και τη συνοδή χουλιγκανίστικη σχολιογραφία.

Στο βαθμό που οι ντόπιοι σταμάτησαν από απέχθεια και ένστικτο αυτοσυντήρησης να κολυμπάνε σε ένα τοξικό περιβάλλον, οι αεκόφρονες νόμισαν ότι αφού έγιναν πλειοψηφία στο τοπικό τοξικό διαδίκτυο θα έγιναν πλειοψηφία και γενικώς. Το σχήμα ανατροφοδοτήθηκε και αυτή η ανισορροπία της τοπικής ψηφιακής δημόσιας σφαίρας κατέληξε, με ευθύνη και των διαχειριστών των τοξικών, συγγνώμη, τοπικών ιστοσελίδων στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο της σύμπραξης των Τεσσάρων, συγγνώμη, των Τριών: Βούρος-Κωνσταντινίδης-Κοπελούσος. Κατά παρόμοιο τρόπο ενισχύθηκε και το καινοφανές κι επινοημένο αφήγημα ότι ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΕΚ, από πάντα, μάλιστα. (Δε φταίνε για τα πάντα οι άμοιροι διαχειριστές: Στην κατάληξη αυτή συνέβαλαν, επίσης, ο φόβος από το παράδειγμα της τύχης όσων μίλησαν ανοιχτά κατά του σχεδίου Μελισσανίδη, η συνθηκολόγηση της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε).

Ορισμένοι διαχειριστές ιστοσελίδων φαίνεται πως έχουν καταλάβει το μακροπρόθεσμο λάθος που έκαναν όταν ευνοούσαν την τοξικότητα έναντι της τοπικότητας, ορισμένοι άλλοι όμως συνεχίζουν την ίδια … επένδυση, ακόμη και τώρα που οι τόνοι έχουν πέσει και ανεβαίνουν μόνο όποτε κάποιος τοπικός αγγίζει θέμα τοξικό. Τι να κάνουν κι αυτοί; Το σύστημα Βούρου-Κωνσταντινίδη-Κοπελούσου χρειάζεται κι αυτό τα στηρίγματά του, κι όταν μάθεις μια φορά υπηρέτης, είναι δύσκολο να πάψεις να σκέφτεσαι ως τέτοιος.

Θα επισημάνουμε ενδεικτικά ένα μικρό πρόσφατο συμβάν που δείχνει τον τρόπο που βγαίνουν οι ειδήσεις απ’ αυτό το σύστημα στον τόπο μας, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εκτελούντες υπηρεσίες στον τοπικό τύπο και τον συνολικό εγκλωβισμό της κοινής γνώμης στα ασήμαντα. Αφορά τον Βασίλη Βέττο της F-X News.

Έγραψε, λοιπόν, στις 13/4 ο Βασίλης Βέττος, σε ένα “αποκλειστικό ρεπορτάζ” του με τίτλο “6 νέα οχήματα για το “Βοήθεια στο σπίτι”;”: “Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αναμένεται να παραλάβει 6 νέα οχήματα που θα ενισχύσουν σημαντικά τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από το “Βοήθεια στο Σπίτι” και θα παραχωρηθούν δωρεάν από εταιρία για να χρησιμοποιηθούν όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού”.

Στις 15/4 δόθηκε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου του Δήμου, που λέει τα ίδια, κι επιπλέον ότι μέτοχος της εταιρείας που διέθεσε τα οχήματα είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ κ. Παναγιώτης Κονέ. Το δελτίο τύπου συνοδεύεται από φωτογραφία των οχημάτων, του δημάρχου, της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής και εργαζόμενων του δήμου.

Ως εδώ όλα φαίνονται απλά: Ο Βέττος χρησιμοποίησε τις προνομιακές σχέσεις του με τη δημοτική αρχή, η οποία τον ενημέρωσε προκαταβολικά και επιλεκτικά για το … κονέ που έκανε η αντιδήμαρχος και στέλεχος της ΠΑΕ ΑΕΚ με τον κ. Κονέ για να πάρει τα αυτοκίνητα. Είναι όμως αυτό το μόνο που συνέβη και για το οποίο άξιζε ενημέρωση η κοινή γνώμη;

Στις 14/4 δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση που πήρε την ίδια ημέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για το ζήτημα, και αποδεικνύει όχι μόνο τις σκοπιμότητες της δημοτικής αρχής στον τρόπο που ενημερώνει την κοινή γνώμη, αλλά και πώς ο Βέττος, υπηρετώντας αυτές τις σκοπιμότητες δεν ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε πράγματι να αποδεχτεί δωρεά για οχήματα – αλλά οι δωρεές ήταν δύο και όχι μία και τα οχήματα οκτώ και όχι έξι.

Υπάρχουν, βλέπετε, κι άλλα δύο οχήματα που παίρνει ο Δήμος για τον ίδιο σκοπό από κατανομή οχημάτων που προσέφερε μία άλλη εταιρεία ενοικιάσεων οχημάτων στην Κεντρική Ένωση των Δήμων. Η σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή υπογράφεται από τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Κουτσάκη, που κοινοποιεί το σχετικό έγγραφο του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο Βασίλης Βέττος έριξε προκαταβολικά στην κοινή γνώμη μόνο το σκέλος της είδησης, που είχε και λίγο κιτρινόμαυρο χρώμα (αν και το χρώμα του χρήματος που συνεπάγεται η δωρεά βγαίνει από την τσέπη του κ. Κονέ και όχι του κ. Μελισσανίδη).

Πώς κι έχασε στον λήγοντα ο Βασίλης; Άραγε κάποιο έμμισθο τσακάλι του Βούρου έσπρωξε στον Βέττο τη μισή μόνο εισήγηση της δημοτικής αρχής προς την Οικονομική Επιτροπή για να βλογήσει τα γένια της αντιδημάρχου και επιτετραμμένης του Δ. Μελισσανίδη στον δήμο μας ή είναι τέτοια η αγωνία του ίδιου του Βασίλη να υπηρετεί που πρότεινε εκείνος να αποσιωπηθεί η άλλη μισή είδηση;

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, μπορεί κανείς, αγαπητοί αναγνώστες, να διακρίνει μέσα σ’ αυτό το ήσσονος σημασίας παράδειγμα και το πρόβλημα της δημοτικής αρχής Βούρου-Κωνσταντινίδη-Κοπελούσου και την ανεπάρκεια φορέων του τοπικού τύπου να διαγνώσουν με σαφήνεια την πραγματικότητα. Όταν αυτά γίνονται στα μικρά, φανταστείτε τι γίνεται στα μεγαλύτερα ζητήματα… Κι αυτό, βεβαίως, δεν είναι πρόβλημα μόνο του Βασίλη Βέττου, που μπορεί να επιλέγει τι δουλειά θέλει να κάνει (να προσφέρει υπηρεσίες πολιτικής επικοινωνίας προς το αεκογενές μέρος της δημοτικής αρχής ή να προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση στους πολίτες), αλλά και της κοινής γνώμης στην πόλη μας γενικότερα.

π.

1 Comments Text