Image

Μυστικά και ψέματα της διοίκησης Βούρου γύρω από το Άλσος ΝΦ

Τρυφερό ενσταντανέ από τη συνάντηση Βούρου με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Νοέμβριος 2019

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής (3 Απριλίου 2020), το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου “ενέκρινε την ένταξη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στο Χ.Π. «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» καθώς και την επιδότηση μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ” για εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης του δικτύου πυροπροστασίας του Άλσους ΝΦ.

Λίγες μέρες αργότερα, έσκασε η υπόθεση της αναφοράς της Κυριακής Κλοκίτη για τις αυθαιρεσίες των εργολάβων της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Ο χειρισμός της υπόθεσης από τη δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη-Κοπελούσου (αρμόδιος αντιδήμαρχος ο Σπύρος Γραμμένος) δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στους πολίτες. Για να διασκεδάσει αυτή την εντύπωση, το γραφείο τύπου του δημάρχου κυκλοφόρησε τότε και ένα διαφημιστικό μπανεράκι στο Facebook για τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Όμως προς τι η κινητοποίηση των έμμισθων τσακαλιών του Γιάννη Βούρου και τα τόσα ευχαριστώ του ιδίου; Αφού η απόφαση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου (ΑΔΑ: 9ΨΤΕ46Ψ844-4ΒΖ) λέει ότι το Ταμείο θα δώσει μέχρι πενήντα χιλιάρικα στο Δήμο, ενώ εκείνος είχε ζητήσει 150.000 ευρώ…


Κανείς δε φαίνεται να θέλει να πει στους πολίτες τι ακριβώς ήταν τα λοιπά έργα που κόπηκαν από τη χρηματοδότηση, όπως επίσης και πότε και πού αποφασίστηκαν.

Αλλά κι αυτό το έργο που εγκρίθηκε, τι ακριβώς αφορά; Τι ακριβώς χρειάζεται επιδιόρθωση;

Σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ η οποία είχε συμπεριληφθεί στη μελέτη “Προστασία, Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας (2009-2010), το υφιστάμενο σύστημα πυροπροστασίας, που εγκαταστάθηκε το 2000 (έργο Γρετζελιά) “δεν μπορεί να εξασφαλίσει την δασοπροστασία […]. Πιθανή επισκευή θα απαιτούσε σύνταξη μελέτης από την αρχή [και] το σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν τα συστήματα πυροπροστασίας”. Η μελέτη του 2010 προτείνει τη μετατροπή του δικτύου σε δίκτυο ενεργητικής πυρόσβεσης, καθώς, για να το πούμε συνοπτικά, η “πυροπροστασία” Γρετζελιά ήταν μερικά ακριβά ποτιστήρια που φωτιά δεν μπορούν να σβήσουν (αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής μειονεκτήματα: ανεπαρκής ύγρανση του άλσους παρά την κατανάλωση 400-500 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα, χρήση νερού με ακατάλληλα χημικά από τη λίμνη του Κένταυρου, αδυναμία επαρκούς ταυτόχρονης λειτουργίας των πυργίσκων σε περίπτωση πυρκαγιάς κ.ά. – αναλυτικά οι σχετικές παρατηρήσεις στις σελίδες 77-85 της μελέτης του 2010).

Το 2016, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου συνέταξε τη νέα διαχειριστική μελέτη του Άλσους. Εκεί υιοθετούνται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του 2010. Η νέα διαχειριστική μελέτη του 2016 κοστολογεί μερικώς την εναλλακτική λύση: εκπόνηση νέας μελέτης πυροπροστασίας που θα περιλαμβάνει μελέτες υδραυλικών έργων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (προεκτίμηση κόστους 100.000 Ευρώ) και κατασκευή μιας νέας δεξαμενής πυρόσβεσης (προεκτίμηση κόστους 500.000 Ευρώ).

Η διαχειριστική μελέτη του 2016 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έκτοτε εφαρμόζεται (κατά βάση με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, ως προς τα λοιπά έργα που περιλαμβάνει).

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ;

  1. Δύο εκτενείς μελέτες της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου της τελευταίας δεκαετίας, εγκεκριμένες από τα πολιτικά όργανα του Δήμου, προβλέπουν μια λύση για ένα πρόβλημα που κληροδότησε στην πόλη μια αδιάφορη για το Άλσος δημοτική αρχή προ εικοσαετίας.
  2. Ένας τουρίστας δήμαρχος, με τους λεγεωνάριούς του, αδιάβαστοι όλοι τους, συναντιέται με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου τον Νοέμβριο του 2019.
  3. Κατόπιν, ο Δήμος εμφανίζεται να ζητά από το Πράσινο Ταμείο ένα ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που η αρμόδια δημοτική υπηρεσία προέβλεψε για ένα σοβαρό κι αναγκαίο έργο, ήδη εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο – σ’ αυτό προστίθενται κι άλλα έργα στο Άλσος, άγνωστα στην κοινή γνώμη και το δημοτικό συμβούλιο.
  4. Το Πράσινο Ταμείο δίνει το 8% του απαιτούμενου ποσού για το νέο δίκτυο πυροπροστασίας του Άλσους.
  5. Ο δήμαρχος βγαίνει πανηγυρίζοντας να πει “διεκδικούμε κάθε ευρώ που μπορεί να είναι διαθέσιμο για έργα και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Σε πρώτο πλάνο φυσικά δεν θα μπορούσε να μην είναι το άλσος μας”.

Μα ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε;

Αυτό είναι το ενδιαφέρον του Γιάννη Βούρου και του επιτελείου του για το Άλσος: σιωπηρή υποχώρηση από τα προβλεπόμενα στην μόλις τεσσάρων ετών διαχειριστική μελέτη και εμφάνιση της αποτυχίας του να πάρει όλα όσα ήθελε από το Πράσινο Ταμείο (άραγε για ποια έργα;) ως επιτυχίας.

Βρίσκει και κάνει, όμως, ο Γιάννης Βούρος· γιατί φαίνεται πως ούτε αυτοί που εισηγήθηκαν πολιτικά τη διαχειριστική μελέτη δεν παρακολουθούν την εφαρμογή της. Τίθεται επομένως το ερώτημα: από πού θα μάθουν οι πολίτες τι πρόκειται να γίνει στο Άλσος;

π.

1 Comments Text