Image

Πέθανε ο Θύμιος Μαύρης

Σε ηλικία 99 ετών πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2020 ο ξεχωριστός αγωνιστής του λαϊκού κινήματος Θύμιος Μαύρης. Γεννήθηκε στην Πάρο το 1921, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, υπέρστη τις διώξεις του μεταπολεμικού κράτους και αυτός, δραστηριοποιήθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ, εξορίστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών…

Τον γνώρισα από κοντά κατά τη μεταπολίτευση, όπως και τον Βασίλη Τσαφίλη και άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες όταν δώσαμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου 1975, στο όνομα της νικηφόρου “Δημοκρατικής Συνεργασίας” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, στις γειτονιές των Αμπελοκήπων.

Τα τοπικά προβλήματα των Άνω Αμπελοκήπων και ο πολιτισμός ήταν η έγνοια του Θύμιου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος – του οποίου υπήρξε Πρόεδρος επί πολλά χρόνια – το όργανο επισήμανσης και διεκδίκησης επίλυσης του όποιου προβλήματος, μικρού ή μεγάλου.

Συνεργαστήκαμε και μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου 1975, που εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων – συν τοις άλλοις άσβηστη στη μνήμη μου μένει η υπόθεση της αντικατάστασης μιας λάμπας του δημοτικού φωτισμού στην οδό Ζωχίου· κάπου στο αρχείο μου, μαζί με τ’ άλλα μου χαρτιά, υπάρχει και ένα που έχει τίτλο “Η περιπέτεια μιας λάμπας της οδού Ζωχίου”.

Τόση λεπτομέρεια, συν τοις άλλοις και για την αντιμετώπιση της “γραφειοκρατικής τρέλας” μιας δημοτικής υπόθεσης…

Ο Θύμιος Μαύρης κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου στις 7 Φεβρουαρίου 2020· ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε!

Κώστας Π. Παντελόγλου