Image

Εις απάντησιν

Ορισμένοι, ενοχλούμενοι από την κριτική μας επί σημερινών ζητημάτων, θαρρούν ότι με επινοημένες αναφορές μπορούν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η αλήθεια δεν τους ευνοεί.

Δημοσιεύουμε εδώ τις Υπεύθυνες Δηλώσεις των Σάββα Σταματιάδη και Βύρωνα Βερνέζη προς την Επιτροπή Κρίσης για την Εθνική Αντίσταση (ΠΔ 379/1983) που αφορούν τον Παντελή Παντελόγλου. Οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν κλικ στις εικόνες για να τις δουν σε μεγαλύτερη διάσταση.

Σάββας Σταματιάδης, 25 Ιουλίου 1984: “Ο Παντελής Παντελόγλου του Κωνσταντίνου, από τις αντιδικτατορικές οργανώσεις εντάχθηκε, μόλις επέστρεψε από το Αλβανικό, στις πρώτες προΕΑΜικές οργανώσεις, σε συνέχεια ήτανε από τους δημιουργούς του ΕΑΜ Ν. Φιλαδέλφειας και σε συνέχεια του εφεδρικού ΕΛΑΣ όπου έδρασε ως καπετάνιος λόχου. Λόγω της έντονης δράσης του κυνηγήθηκε, βγήκε στην παρανομία και σε συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ του Βουνού, όπου έδρασε μέχρι το τέλος της Κατοχής. Των παραπάνω έχω προσωπική αντίληψη γιατί ήμουν καθοδηγητής των ΕΑΜικών οργανώσεων της περιοχής Ν. Φιλαδέλφειας, Πατησίων, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου”.

Βύρων Βερνέζης, 25 Ιουλίου 1984: “Ο Παντελής Παντελόγλου του Κωνσταντίνου (όπως γνωρίζω σαν γραμματέας του ΕΑΜ της περιοχής Ν. Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας) με τη δημιουργία του ΕΑΜ αμέσως προσεχώρησε στις γραμμές του για να ενταχθεί κατά τις αρχές του 1943 στον ΕΛΑΣ Αθήνας σαν καπετάνιος του λόχου Ν. Φιλαδέλφειας και αργότερα να μετατεθεί στον μόνιμο ΕΛΑΣ (φοίτησε στη σχολή του βουνού) για να αγωνιστεί σαν ανθυπολοχαγός του μέχρι την απελευθέρωση”.

Ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας