Image

Τοπική Αυτοδιοίκηση εν Ελλάδι 1931 vs 2019

“… ως έχει σήμερον ο θεσμός είναι ξένος προς την έννοιαν της πραγματικής Αυτοδιοικήσεως, διότι έχουσιν εκ των νόμων τεθή τόσοι περιορισμοί ώστε δύναται να λεχθή ότι τα νομικά πρόσωπα των Δήμων απενεκρώθησαν τελείως ως διαχειρισταί της δημοτικής εξουσίας.

Και πώς όχι, όταν αι πράξεις αυτών, όταν αι αποφάσεις αυτών υπόκεινται εις τον έλεγχον της ανωτέρας διοικητικής αρχής, εχούσης το δικαίωμα της αρνησικυρίας· όταν η ανωτέρα διοικητική αρχή έχει το δικαίωμα και ακυροί τις πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου καταρρακώνουσα την έννοιαν του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως (…)

Και δια να εξηγηθώ σαφέστερον, θα μου επιτρέψητε να σας φέρω έν παράδειγμα.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λετρίνων, δι’ αποφάσεώς του, επέβαλεν επί των εξαγομένων εις την αλλοδαπήν οίνων τριών λεπτών κατ’ οκάν φόρον, ούτινος η απόδοσις υπελογίσθη εις δραχμάς 700.000 ετησίως.

Τον φόρον τούτον θα εισέπραττεν ο Δήμος κυρίως από τους εξαγομένους εκ του Λιμένος Κατακώλου οίνους της Ανωνύμου Εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων, εργοστάσιον της οποίας από πολλών ετών λειτουργεί εν Πύργω.

Ο φόρος ήτο νόμιμος, όσον και ασήμαντος δια την εταιρείαν, ήτις κερδίζει τεράστια ποσά. (…)

Παρά ταύτα η απόφασις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενεκρίθη από την προϊσταμένην διοικητικήν αρχήν και ούτε η οικονομική κατάστασις του Δήμου παρέμεινε στάσιμος εις ο και πρότερον οικτρόν σημείον, επί βλάβη των συμφερόντων της πόλεως”.

Τα παραπάνω είναι μέρος μόνο των όσων είπε ο Δ. Κορκολής, Δήμαρχος Λετρίνων στο Β’ Συνέδριο των Πόλεων της Ελλάδος το 1931 και περιλαμβάνονται στην εργασία μου με τίτλο

Εισηγητική Έκθεση και τοποθετήσεις Δημοεκλεγμένων επί των οικονομικών ζητημάτων των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος (την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου)
επιστημονική και συγκριτική (και με τα εις τα ευρωπαϊκά κράτη ισχύοντα) εξέταση
10 Ντοσσιέ

μαζί με τις 30 ακόμα τοποθετήσεις Δημοεκλεγμένων και την εισηγητική έκθεση των Π. Δερτιλή Ν. Φωτιά και Λ. Καλβοκορέση και τη συνόψιση της Εισηγητικής Έκθεσης απο τον Λ. Καλβοκορέση.

Η παραπάνω εργασία μου κυκλοφόρησε σταδιακά τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 από τις Εκδόσεις Παντελόγλου.

2019: Η “προϊσταμένη διοικητική αρχή” που ελέγχει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων παραμένει, με τη μορφή, σήμερα, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Όμως ποια δημοτική αρχή θα εισηγούνταν και ποιο δημοτικό συμβούλιο θα αποφάσιζε να επιβάλλει φόρο σε δεσπόζουσα επιχείρηση εντός των ορίων ενός δήμου;

Κώστας Π. Παντελόγλου